Translate

Monday, November 27, 2023

Tanam 3,000 pokok sempena Jubli Perak Sultan Mizan

 

KUALA TERENGGANU – Sebanyak 3,000 pokok ditanam di sepanjang Pantai Batu Burok hingga Pantai Pandak, Chendering di sini semalam. 

 Program anjuran Majlis Bandaraya Kuala Terengganu dengan kerjasama Yayasan Sultan Mizan itu adalah bersempena sambutan Jubli Perak pemerintahan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin ke-25.

 Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, empat spesies pokok teduhan iaitu ketapang, rhu pantai, kelapa dan ambang-ambang ditanam di sepanjang 11.3 kilometer pantai itu. 

 “Program yang dibahagikan kepada tujuh zon ini adalah tanda sokongan terhadap agenda nasional yang menyasar penanaman 100 juta pokok menjelang 2025. 

 “Diharapkan ia dipulihara dengan baik untuk dinikmati oleh generasi akan datang,” katanya. 

Teks ucapan beliau dibacakan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani, Keterjaminan Makanan dan Komoditi negeri, Dr. Azman Ibrahim di Dataran Batu Burok di sini semalam. 

Pada majlis itu, Sultan Mizan mencemar duli menanam sebatang pokok rhu pantai di Pantai Batu Burok. 

 Ahmad Samsuri berkata, penanaman 3,000 pokok itu bakal mewujudkan keseimbangan kawasan hijau dan pembangunan fizikal di bandar raya ini. 

 “Ia juga bakal memberi kesan iklim dengan mengurangkan kepanasan serta meningkatkan kelembapan relatif. 

“Spesies pokok teduhan yang ditanam berperanan lindungan semulajadi benteng bagi mengurangkan kemusnahan akibat kejadian alam seperti pukulan ombak dari laut di kawasan pantai berpasir,” katanya. 

 Program itu mendapat sokongan badan korporat dan anak syarikat berkaitan kerajaan negeri seperti Petronas dan Tenaga Nasional Berhad.

No comments:

Post a Comment