Translate

Saturday, November 25, 2023

Perjuang masalah veteran tentera

 

Oleh MOHD. AZLI ADLAN 

KEMAMAN – Calon Barisan Nasional (BN), Jeneral (B) Tan Sri Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor berazam menjadikan agenda membela golongan veteran tentera sebagai salah satu perjuangannya sekiranya terpilih sebagai Ahli Parlimen Kemaman pada 2 Disember ini. 

 Bekas Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) mengakui terkilan sebahagian inisiatif membela nasib veteran tentera yang pernah dipeloporinya tidak diteruskan selepas beliau bersara pada 2016.

 “Banyak program yang saya buat dahulu berhenti. Bagi saya, ia unfinished business (urusan yang tidak selesai) yang perlu saya selesaikan. 

 “Jadi Tuhan jentik hati saya (untuk terima jadi calon BN bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kemaman) untuk teruskan apa yang dahulu saya tinggalkan,” katanya ketika ditemui selepas mengadakan pertemuan dengan veteran ATM di Kerteh di sini semalam. 

 Raja Mohamed Affandi berkata, antara program-program kebajikan yang terhenti itu ialah Bantuan Bakti Negara yang menawarkan bantuan kewangan kepada veteran tentera tidak berpencen sebanyak RM200 sebulan. 

 Ujarnya, beliau juga memperkenalkan program Satu Anggota Satu Rumah, bagi membantu anggota dan veteran ATM memiliki rumah sendiri. 

“Waktu dalam perkhidmatan saya telah berjaya menaikkan pencen hilang upaya daripada RM65 sebulan kepada RM500. 

 “Saya juga telah mengemukakan formula kenaikan pencen veteran yang munasabah dilaksanakan, tetapi tidak sempat dilaksanakan kerana pertukaran kerajaan (Persekutuan),” katanya. 

 Sehubungan itu, Raja Mohamed Affandi memohon agar diberi peluang untuk menjadi Ahli Parlimen Kemaman bagi menyuarakan nasib veteran tentera di Dewan Rakyat. 

 “Beri saya peluang menjadi soldier stateman (negawan askar) untuk bersuara (memperjuangkan nasib veteran tentera).

 “Insya-Allah, saya akan menjadi lebih baik daripada apa yang telah ada di dalam Dewan (Rakyat) itu (Ahli Parlimen Ketereh, Dato’ Khlir Mohd Nor),” katanya. 

Raja Mohamed Affandi berhadapan calon Pas, Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar yang juga Menteri Besar Terengganu pada PRK Parlimen Kemaman tersebut.

No comments:

Post a Comment