Translate

Wednesday, November 29, 2023

Pas tidak ‘perlu’ orang tua

 

Oleh MOHD. AZLI ADLAN 

KEMAMAN – Pas tidak mengharapkan undi daripada pengundi warga emas kerana sokongan padu diberikan golongan muda diyakini sudah cukup untuk memenangkan parti itu dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Kemaman. 

 Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang berkata, berdasarkan Pilihan Raya Negeri (PRN) dan Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kuala Terengganu baru-baru ini, majoriti pengundi muda berusia 21 hingga 40 tahun menyokong parti itu. 

 Beliau memberitahu, begitupun, sokongan tersebut masih gagal diperolehi daripada pengundi warga emas yang berada di saluran satu dan dua. 

 “Yang tinggalnya orang tua tak reti bahasa. Dia (golongan warga emas) tidak faham politik tetapi orang muda faham.

 “Undi saluran satu, dua ini kalau boleh pujuk, (kita) pujuk. Kalau habis masa (tidak sempat), tak usah pujuklah, buat buang masa,” katanya ketika Ceramah Perdana PRK Parlimen Kemaman di Dewan Sivik Kijal, di sini kelmarin. 

 Justeru Abdul Hadi berkata, Pas harus fokus kepada undi golongan muda yang telah mencetuskan gelombang kemenangan besar 27,000 majoriti di Parlimen Kemaman pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) lalu. 

 Ahli Parlimen Marang itu menegaskan jentera parti Pas perlu terus bekerja kuat mempertahankan sokongan yang telah diperolehi di saluran undi lima hingga tujuh dimiliki pengundi muda. 

 Dalam perkembangan sama, Abdul Hadi mengakui pemilihan Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar sebagai calon Pas dalam PRK Kemaman bagi meneguhkan kedudukan Menteri Besar Terengganu itu di peringkat nasional sebagai persiapan sekiranya berpeluang mengambil alih kerajaan Persekutuan.

 “Kita hendak ambil langkah jauh lagi, ambil kerajaan Pusat. Apabila ada kosong di (Parlimen) Kemaman, kita ambil dia (Ahmad Samsuri jadi calon). 

 “(Ia) untuk meneguhkan kedudukan dia dan kita (Pas) di Pusat, ini sangat penting,” katanya. 

 Abdul Hadi mendakwa Ahmad Samsuri yang merupakan bekas ahli akademik jauh lebih berwibawa berbanding calon ditampilkan Barisan Nasional (BN) iaitu Jeneral (B) Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor. 

 Dakwa beliau, Raja Mohamed Affandi yang merupakan bekas Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) tidak sesuai mewakili penduduk Kemaman yang kebanyakannya golongan peneroka Felda dan nelayan.

No comments:

Post a Comment