Translate

Saturday, November 25, 2023

‘Parlimen beri pada BN’

Oleh MOHD. AZLI ADLAN KEMAMAN – Parlimen Kemaman bakal menjadi jambatan yang menghubungkan kerajaan negeri Terengganu dan kerajaan Persekutuan sekiranya calon Barisan Nasional (BN) diberi mandat sempena Pilihan Raya Kecil (PRK) pada 2 Disember ini. 

 Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, sebelum ini, tiada seorang pun wakil Kerajaan Perpaduan dalam semua lapan kerusi Parlimen di negeri ini begitu juga 32 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu. 

 “(Parlimen) Kemaman ini satu-satunya (boleh menjadi) jambatan penghubung antara kerajaan negeri (diterajui Pas) dan kerajaan Pusat kalau (calon BN), Jeneral (B) Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor menang. 

 “Saya harap jangan dibakar satu-satunya jambatan perhubungan ini,” katanya ketika berceramah sempena PRK Parlimen Kemaman di Dewan Sivik Felda Cherul, di sini semalam. 

Ahmad berkata, pengundi Kemaman sewajarnya membuat keputusan strategik memilih BN mewakili mereka di Dewan Rakyat agar berpeluang mendapat manfaat kemakmuran berganda di kawasan Parlimen tersebut. 

 Timbalan Menteri Kewangan itu berkata, ia disebabkan empat DUN di dalam Parlimen Kemaman iaitu Kemasik, Kijal, Chukai dan Air Putih kini sudah dikuasai Pas. 

 “Kita berbahagi, negeri (DUN) bagi Pas, Pusat (Parlimen) bagi BN. (Orang) Kemaman untung, (peruntukan) dua-dua dapat. 

 Jika Menteri Besar Terengganu (calon Pas, Datuk Seri Ahmad Samsuri Mokhtar) menang, dia masih jadi pembangkang (di Parlimen) tetapi kalau Tan Sri Jeneral (Raja Mohamed Affandi) menang, dia akan duduk sebelah kerajaan (Pusat) dan dapat segala manfaat (peruntukan),” katanya. 

 Tambahnya, kemenangan BN yang merupakan sebahagian komponen Kerajaan Perpaduan pada PRK Parlimen Kemaman pasti akan merancakkan semula pembangunan di kawasan itu.

No comments:

Post a Comment