Translate

Tuesday, November 28, 2023

Cari model terbaik – Sultan Mizan

 

Oleh MOHD. AZLI ADLAN 

KUALA TERENGGANU – Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin menitahkan pentadbiran kerajaan negeri agar mencari kaedah terbaik bagi memastikan ketelusan sistem pentadbiran ekoran ketiadaan wakil pembangkang di Dewan Undangan Negeri (DUN). 

 Baginda bertitah, keputusan Pilihan Raya Negeri (PRN) baru-baru ini telah menyaksikan rakyat Terengganu telah memilih kerajaan tanpa pembangkang di dalam DUN. 

Sehubungan itu, Sultan Mizan bertitah, kaedah perlu dicari bagi memastikan sistem pentadbiran kerajaan negeri Terengganu lebih efisien dan telus sebelum sebarang keputusan demi kepentingan kerajaan dan rakyat diputuskan. 

 “Disiplin serta cabang ilmu pentadbiran teratur dan berkesan dapat dipastikan dengan cara kolaborasi menyeluruh di semua peringkat badan kerajaan yang berkepentingan.

 “(Ia) agar keputusan dibuat secara cekap dan tepat,” titah baginda sewaktu merasmikan Mesyuarat Pertama, Penggal Pertama, Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu ke-15 di sini semalam.

 Sultan Mizan bertitah, amalan demoraksi iaitu kuasa eksekutif, legislatif dan judisiari menjadi semak dan imbang yang efektif kepada kerajaan walaupun pemusatan kuasa kini sepenuhnya oleh pihak kerajaan. 

Baginda turut yakin kedaulatan undang-undang dapat berjalan dengan baik, adil dan saksama terhadap semua strata sosial dalam masyarakat. 

Dalam pada itu, Sultan Mizan menitahkan kerajaan negeri Terengganu agar menggiatkan lagi inisiatif bagi membantu golongan miskin tegar. 

Baginda bertitah, seramai 6,330 ketua isi rumah (KIR) miskin tegar telah direkodkan di negeri ini.

 “Pelbagai pendekatan telah dan sedang dilaksanakan bagi mengurangkan kitaran kemiskinan ini termasuk program Inisiatif Pendapatan Rakyat melalui kerjasama kerajaan negeri dan Persekutuan.

 “Sehingga kini, seramai 168 KIR miskin tegar telah dilibatkan dalam projek pertanian, keusahawanan, pertukangan, kraftangan dan jahitan dengan janaan pendapatan tambahan antara RM300 hingga RM500 sebulan,” katanya. 

Sultan Mizan turut menyarankan kerajaan negeri Terengganu mencari jalan penyelesaian isu pencerobohan nelayan asing yang telah menyebabkan ketirisan hasil laut mencecah RM4 bilion setahun.

No comments:

Post a Comment