Translate

Sunday, March 28, 2021

Jalan kampung ditutup, peniaga sedekahkan kuih

KEMAMAN - Seorang peniaga bukan sahaja terpaksa berpatah balik menggunakan jalan jauh, malah dia mensedekah kan kuih yang hendak djual akibat banjir teruk yang me landa beberapa buah kampung di daerah ini.

Halimah Salleh, 61. dari Bandar Cheneh Baru dekat sini berkata, dia berpatah balik untuk menghantar kuih di Felda Seberang Tayor dekat sini selepas laluan masuk ke kampung itu ter putus akibat dinaiki air Banjir kali ini begitu teruk.

"Saya sedekah kuih-muih ini kerana jiran-jiran tidak boleh berniaga hari ini (semalam)",katanya kepada Kosmo!

Seorang lagi penduduk, Mohamad Azri Ismail, 26, dari Kampung Dadong dekat sini pula berkata, dia terpaksa melalui la luan Jalan Mak Lagam sejauh 50 kilometer untuk ke tempat kerja di pusat bandar Chukat. Tinjauan Kosmo! di beberapa kampung di Air Putih mendapati penduduk sedang mengemas barang di rumah masing-masing ke tempat lebih tinggi dan bersiap sedia untuk berpindah. 

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri Air Putih, Abdul Razak brahim berkata, hujan mengakibatkan lebih 2,000 penduduk kampung di sekitar Air Putih, Hulu Kemaman dekat sini terputus hubungan.

 Antara yang terlibat ialah Kampung Batu 16, Seberang Tayor, Tebak dan Paya Mempuyu dekat sini.

Laluan masuk ditenggelami air ekor air Sungai Tebak din Sungal Air Putih melimpah.

Seorang peniaga. Rahim Ibrahim, 52, berkata, dia tetap membuka kedai runcitnya walaupun premisnya di Taman Rakyat Telok Kalong di sini dinaiki sedalam 0.6 meter. 

"Saya perlu buka bagi memudahkan penduduk mendapatkan barang keperluan," katanya.

Sementara itu, sebuah traktor terpaksa digunakan untuk membantu penduduk memindahkan barangan masing masing di Kam pung Padang Kubu, Kljal.

Setakat ini, seramai 457 mangsa daripada 138 keluarga dari dua daerah iaitu Kemaman dan Dungun terjejas.

No comments:

Post a Comment