Translate

Sunday, March 21, 2021

Kerani hamil pecah amanah RM20,864 dipenjara setahun

 

KUALA TERENGGANU - Padah pecah amanah sebanyak RM20,864 dua tahun lalu, se orang bekas kerani wanita se bush firma guaman dijatuhi hukuman penjara setahun oleh Mahkamah Sesyen di sini semalam.

Hakim Nooriah Osinan menjatuhkan hukuman itu selepas tertuduh Zulkarma Zon, 37, yang sedang hamil tiga bulan menukar pengakuan kepada bersalah selepas pertuduhan pindaan dibacakan.

Berdasarkan pertuduhan, Zulkarma didakwa mengutip sendiri wang seorang pelang gan berjumlah RM20,864 tanpa pengetahuan dan kebenaran majikannya laitu firma guaman Tetuan Fariz, Halim & Co.

Dia didakwa melakukan perbuatan tersebut di pejabat firma guaman tersebut di Taman Teratai di sini antara Julal dan Ogos 2019.

Mengikut fakta kes, tertuduh yang merupakan kerani di tir ma guaman berkenaan telah diamanahkan untuk mengenda likan dokumentasi jual beli har tanah pelanggan terbabit.

Zulkarma didakwa mengikut Seksyen 408 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan huku man penjara antara setahun hingga 14 tahun dan sebatan serta boleh dikenakan denda jika sabit kesalahan.

Peguam tertuduh Che Ami Che Musa dalam rayuannya memohon hukuman anak guamnya diringankan kerana Ibu kepada empat anak itu telah membayar sebahagian daripada wang yang telah diambil tersebut kepada majikannya.  

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Wan Mohd. Izzat Wan Abdullah.

No comments:

Post a Comment