Translate

Monday, March 22, 2021

Pantai Malaysia makin musnah

Oleh MOHD. AZLI ADLAN. NIK SUKRY RAMLI, ROSLIZA MOHAMED dan ROHANA MOHD. NAWI

PETALING JAYA - Keindahan berpuluh kawasan pantal di be berapa negeri yang dahulunya menjadi tumpuan dan tarikan pelancong kini lenyap apabila di hakis sedikit demi sedikit sehing ada kampung yang hilang aki bat ditelan fenomena alam itu.

Situasi itu bukan sahaja menjejaskan sektor pelancongan se tempat, malah turut mengancam kehidupan penduduk sekitar.

Antara negeri yang terkesan lalah Pahang. Terengganu, Kelantan, Selangor dan Johor

Di Pahang, sebanyak 10 pantai dikesan semakin lenyap aki- bat hakisan kritikal seperti Pan tal Cherating. Teluk Cempedak, Tanjung Batu, Kempadang. Gelora Balok, Cherok Paloh, Juara (Pulau Tioman), Tanjung Pahang (Rompin) dan Nenasi (Pekan).

Keadaan itu sekali gus melenyapkan keindahan pantai selain menjejaskan ekosistem alam.

Pengerusi Jawatan Kuasa Pelancongan, Kebudayaan, Alam Sekitar, Perladangan dan Ko moditi Pahang Datuk Seri Mohd. Sharkar Shamsudin berkata, kadar hakisan tertinggi dicatatkan ialah di Pantai Balik laitu 17.3 me. ter sepanjang 1.2 kilometer (km).

Katanya, Pantal Nenasi, Pekan pula paling rendah iaitu 4.2 meter sejauh 17 km.

"Masalah hakisan di pantai Pahang agak serius dan kita sedang berusaha bersungguh-mungruh untuk memulihara semula kawasan terbabit.

 "Untuk itu, kita memperuntukkan RMI0 juta bagi membina struktur kawalan hakisan sepan Jang satu kilometer dengan bantuan Kerajaan Persekutuan," katanya.

Tambah beliau, hakisan bukan sahaja memberi kesan kepada alam sekitar, teta pl turut menjejaskan sektor pelancongan di Pahang.

Menurut Mohd. Sharkar, antara usaha yang dilakukan ialah pembinaan benteng pemecah ombak bagi mengurangkan kesan hakisan di semua kawasan pesisir pantai Pahang.

Di Terengganu, beberapa pantal popular di negeri ini turut terancam apabila 30 kawasan dikenal pasti mengalami hakisan serius sepanjang 244km.

Antara pantai yang terje jas teruk ialah Pantai Teluk Lipat, Dungun; Pantal Rhu Ren dang. Pantai Rusila, Pantai Rhu Renggeh dan Pantai Rhu Dua, Marang dan Pantai Kuala Nerus.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Kemudahan Awam, Utiliti Dan Teknologi Hijau Terengganu, Dr. Mamad Puteh berkata, sebanyak 13 pantal di negeri itu dikategorikan sebagai paling teruk terhakis dengan ke hilangan garis pantal lebih empat meter setahun.

Beliau berkata, sebanyak tujuh pantai di negeri ini pula terhakis antara satu meter hingga empat meter setahun, manakala pantai yang terhakis kurang satu meter setahun pula ada 10 kawasan," katanya.

Mamad berkata, hakisan di Pantai Teluk Lipat yang melebihi empat meter setahun telah memberi anca man kepada Hotel Universiti Teknologi Mara dan Kelab Golf Dungun selain sekolah, resort dan gerai jualan.

Tambah beliau, hakisan di pantai berkenaan pada awal tahun ini makin memburuk se- hingga menyebabkan sebahagian jalan Pantai Sura runtuh.

"Pantai Rusila juga terhakis terus dengan kehilangan lebar pantai kira-kira 100 meter dalam tempoh 30 tahun.

"Pantai Kuala Nerus mengalami hakisan antara 10 me hingga 20 meter setahun pa setiap kali musim tengkujuh," katanya.

Tambah beliau, sebanyak RM213.17 juta diluluskan untuk membaiki hakisan di Pantai luk Lipat, Rusila dan Kuala Ner yang dijangka siap sepenuh pada Ogos 2022.

No comments:

Post a Comment