Translate

Tuesday, March 23, 2021

Produk pertanian jana jualan RM1 bilion

 

Oleh MOHD. AZLI ADLAN

BESUT - Pasr Tara dan Agroba- zaar kelolaan Lembaga Pemas ran Pertanian Persekutuan FAMA) di eluruh negara ber jaya menjana jualan mencecah RMI on sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Perarakan KP) sejak 18 Mac tahun lalu.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Ahmad Hamzah berkata, nilai jualan yang memberansangkan itu menunjukkan produk pasar tani dan Agrobazaar masih mendapat tempat dalam keadaan ekonomi tidak menentu ekoran pandemik Covid-19.

Katanya, FAMA mengambil pendekatan bukan sahaja men jual produk secara lanung di pasar tani dan Agrobazaar tetapi juga secara online.

"Kita sedar masyarakat kini lebih selesa melakukan pember an secara online sepanjang tempoh PKP.

"Bagi mereka, pembelan secara online di rumah masin masing lebih selesa dan men min keselamatan katanya ketika melawat Agrobazaar Nyiur Tujuh, Jertih di sana semalam.

Dalam pada itu, Ahmad berkata, lapan Agorbazaar di seluruh negara juga menunjukkan kemajuan memberansangkan dengan menghasilkan jualan lebih RM11.89 juta pada tahun lalu.

Tambah beliau setakat ini kesema Agrobazaar itu memasarkan 32,292 pelbagal produk.

Ahmad berkata, sehingga Februari 2021, lapan Agrobazaar dibangunkan di seluruh negara.

"Di Terengganu ini, selain Agrobazaar Nytur Tujuh, ada dua lagi iaitu Agroibazaar Chendering dam Agrobazaar Permint Jaya yang kedua-duanya terletak di Kuala Terengganu" katanya.

No comments:

Post a Comment