Translate

Thursday, March 25, 2021

Harga lembu sado cecah RM60,000

 

Oleh MOHD, AZLI ADLAN

BESUT - Penternakan lembu sado mampu merana pendapa tan lumayan kepada pengusahanya.

Seorang penternak, Ahmad Mustapa berkata, seekor lembu sado induk pernah dijual pada harga RM60,000, menyamal harga sebuah kenderaan Jenis Pro ton Ertiga Executive (AT).

"Lembu sado baka Charolais itu dijual dengan harga paling tinggi di daerah ini sebelum ini kerana la merupakan induk ter- baik.

"Jika lembu sado) jenis biasa pun, harga jualan seekor boleh melebihi RM12,000 apatah lagi jenis induk terbalk katanya ke tika ditemui Kosmo! di sini semalam.

Ahmad yang berasal Kampung Tok Dor di sini dan mempunyal 45 ekor lembu sado berkata, seekor lembu sado mampu menghasilkan daging seberat hampir satu tan. 

Katanya, jualan daging bagi seekor lembu sado tersebut mampu menjana pendapatan sehingga RM20,000.

 "Permintaan terhadap daging terutama pada bulan Ramadan, Syawal dan Hari Raya tempahan daripada pengusaha Aidiladha semakin meningkat dari setahun ke setahun.

"Daging lembu sado yang lembut dan berjus juga mendapat tempahan daripada pengusaha hotel dan restoran mewah kerana sesuai dijadikan stik, ujarnya.

Seorang lagi penternak. Aswadi Hussin berkata, perangai dan corak pemakanan lembu sado menyebabkan ia hanya sesuai diternak di kandang.

Dia yang berasal dari Batu Tumbuh di sini berkata, seekor lembu sado memerlukan ma kanan dalam kuantiti banyak kira-kira 10 kilogram (kg) sehari. 

"Sebalknya lembu sado diberi makan rumput minyak selain dedak. Secara purata, saya  menghabiskan RM2000 sebulan untuk lima ekor lembu sado yang dibelanya.

 "Walaupun kosnya agak tinggi tetapl berbalol kerana pembesaran lembu sado cepat. Kita sudah boleh menjualnya ketika berusia 12 bulan," jelasnya.

No comments:

Post a Comment