Translate

Monday, March 29, 2021

Gerak semua aset hadapi banjir

 Oleh MOHD. AZLI ADLAN,ROHANA MOHD. NAWI, YATIMIN ABDULLAH, BAHRUDDIN HATTA dan NIK NUR IZZATUL HAZWANI NIK ADNAN

TUMPAT - Polis Kelantan akan menggerakkan semua asetnya ekoran terdapat kemungkinan negeri inl bakal dilanda gelom bang kedua banjir berdasarkan keadaan hujan lebat yang me nyebabkan paras air sungai mulai naik sejak kelmarin.

Ketua Polis Kelantan, Deputi Komisioner Datuk Shafien Ma- mat berkata, pihaknya sudah bersiap sedia untuk menghadapi kemungkinan tersebut.

"Kita menjangkakan gelombang kedua ini semakin buruk dan kita akan menggerakkan se mua logistik, pegawai dan anggota untuk membantu mangsa banjir. 

"Sekiranya banjir besar, kita akan guna sepenuhnya aset yang ada," katanya di sini semalam.

Tambahnya, cuti semua pegawal dan anggota juga masih dibekukan sehingga akhir tahun ini ekoran bencana banjir itu.

Sementara itu, di Rantau Panjang, bomba menjalankan rondaan setiap tiga jam selepas air Sungai Golok melepasi paras bahaya ekoran hujan lebat.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Rantau Panjang, Penolong Penguasa Bomba Imran Ismail berkata, ia bagi memudah kan pemakluman kepada penduduk supaya bersiap sedia untuk berpindah dan sebagainya.

"Antara kampung yang sudah ditenggelami banjir ialah Lancang, Tersang, Putat 7 dan Siram," katanya.

Sebanyak 13 keluarga telah dipindahkan ke tiga pusat pemindahan sementara di Sekolah Kebangsaan (SK) Kelewek, SK Lawang dan Dewan Serbaguna Padang Kijang yang menempatkan 44 orang.

No comments:

Post a Comment