Translate

Saturday, September 29, 2018

Perluas fungsi masjid untuk lebih diimarah masyarakat - Sultan Mizan

KEMAMAN - Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin bertitah, pengurusan masjid perlu mengambil langkah proaktif memperluaskan fungsi rumah ibadah tersebut bagi memastikannya terus diimarah masyarakat seiring dengan peredaran zaman.

Baginda bertitah, masjid bukan hanya tempat ibadah tetapi turut merupakan pusat pembangunan modal insan yang menjadi jambatan memperkukuhkan persaudaraan, kesefahaman, kesatuan, keharmonian, keadilan dan keilmuan masyarakat terutama dalam kalangan umat Islam.

"Masjid boleh dijadikan pusat penyebaran ilmu. Budaya ilmu ini bukan hanya berbentuk ceramah atau kuliah semata-mata tetapi perlu dalam pelbagai versi lain seperti kelas tambahan akademik, pusat asuhan kanak-kanak dan perpustakaan.

"Ia juga perlu mesra masyarakat termasuk golongan orang kurang upaya dengan mengadakan program berbentuk kemasyarakat seperti gotong-royong, majlis akad nikah, korban dan aqiqah," titah baginda sewaktu merasmikan Masjid Pengkalan Pandan, Chukai di sini hari ini.

Turut mengiringi baginda ialah Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Samsuri Mokhtar dan Mufti Terengganu, Datuk Dr. Zulkifly Muda.

Masjid Pengkalan Pandan boleh memuatkan 1,500 jemaah pada satu-satu masa siap dibina dengan kos RM3.5 juta pada tahun 2009. - K! ONLINE

No comments:

Post a Comment