Oleh MOHD. AZLI ADLAN
DUNGUN – Bermula dengan membantu ibu menjual kuih-muih tradisional Terengganu, kini seorang usahawan muda sudah mempunyai kilang memproses produk sejuk beku di Inkubator Industri Desa Pulau Serai di sini.
Pengarah Urusan Maz Frozen Food, Saiful Nizam Marzuki, berkata, kilangnya yang menghasilkan produk sejuk beku kuih tradisional seperti kuih ropa, pulut lepa, karipap inti serunding dan paung goreng beroperasi sejak tahun 2014.
Beliau berkata, pada asalnya, ibunya mengusahakan perniagaan secara kecil-kecilan menjual kuih-muih berkenaan yang merupakan antara kuih kegemaran penduduk Terengganu, terutama untuk sarapan dan minum petang.
“Saya telah membantu ibu membuat dan memasarkan kuih-muih itu selepas menamatkan persekolahan.
“Semakin lama, semakin banyak tempahan yang diterima.
“Bagi mengembangkan perniagaan, saya telah mengumpul modal sedikit demi sedikit untuk menghasilkan kuih-muih tradisional negeri ini,” katanya ketika ditemui di kilang Maz Frozen Food di Inkubator Industri Desa Pulau Serai di sini baru-baru ini.
Saiful Nizam berkata, kilang miliknya kini mampu memasarkan kira-kira 20,000 biji kuih sejuk beku setiap bulan di Terengganu dan sekitarnya.
Menurut beliau, permintaan terhadap produk kuih tradisional tersebut biasanya akan meningkat pada musim cuti sekolah dan perayaan.
“Produk sejuk beku keluaran Maz Frozen Food juga ditempah syarikat penyediaan makanan tempatan, terutamanya di Lembah Klang.
“Saya berhasrat untuk memperluaskan lagi pasarannya agar kuih-muih tradisional Terengganu dapat dikenali ramai,” katanya.
Saiful Nizam menambah, menerusi geran bernilai RM190,000 daripada SME Corporation Malaysia yang diterima Maz Frozen baru-baru ini, pihaknya berharap untuk menggandakan pengeluaran dalam memenuhi permintaan pasaran.
No comments:
Post a Comment