Translate

Sunday, May 2, 2021

Kenduri kahwin punca kluster

KUALA TERENGGANU - Terengganu mencatatkan kluster baharu kelmarin taitu Kluster Ta man Rakyat yang setakat ini mencatatkan 20 kes positif Covid-19.

Pengarah Kesihatan Terengganu, Dr. Nor Azimi Yunus berkata, kluster berkenaan berpunca daripada seorang lelaki berusia 32 tahun dari Sabah yang meng hadiri majlis perkahwinan adik nya di Dungun.

"Aktiviti rentas negeri setakat ini menjangkiti 26 orang laitu 11 ahli keluarga dan 15 tetamu yang menghadiri kenduri perkahwinan tersebut.

Hasil pertemuan hanya un tuk mengirim duit kenduri dan cenderamata telah menjangkiti seorang kawan baik Kawan itu pula buat majlis akikah di kampung yang kemudiannya menjangkiti lima ahli keluarga dan tujuh tetamu," katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Nor Azimi berkata, Kluster Taman Rakyat disebabkan aktiviti perkumpulan sosial melibatkan ramai orang yang tidak mematuhi prosedur operast standard (SOP)

Tegas beliau, sekiranya SOP norma baharu dipatuhi, penularan kluster seperti itu sudah pasti dapat dielakkan.

"Kami selalu pesan tangguh dahulu aktiviti berkumpul melibatkan orang ramai. Jika tiada pematuhan SOP di bazar Ramadan, mungkin kluster baharu juga akan tercetus.

"Kita semua perlu patuh SOP bukan kepada agensi penguat kuasaan semata-mata," katanya.

Setakat kelmarin, sebanyak 238 kes aktif Covid-19 direkodkan di Terengganu iaitu Besut dengan 127 kes diikuti Kuala Nerus (43) Dungun (27), Kuala Terengganu (27), Hulu Terengganu (tujuh Marang (empat) dan Setiu (tiga).

No comments:

Post a Comment