Translate

Monday, September 30, 2019

Melayu kurang berfikir kritis punca mudah dieksploitasi

MOHD. AZLI ADLAN

KUALA NERUS - Kekurangan orang Melayu berfikir secara kritis menyebabkan kaum itu terus mudah terdedah sebagai mangsa eksploitasi walaupun merupakan majoriti di negara ini.
Penasihat Media dan Komunikasi Perdana Menteri, Datuk A. Kadir Jasin berkata, ketidaksedaran komuniti Melayu tentang kelemahan mereka menyebabkan golongan itu mudah diambil kesempatan oleh pihak lain sejak zaman dahulu.

"Mula-mula (orang Melayu) dieksploitasi oleh golongan aristokrat kemudian penjajah. Semua penjajah kecuali Portugis menjajah kita tanpa melepaskan sebutir peluru pun. 

"British umpamanya licik menjajah hanya dengan mendampingi golongan raja kerana sedar orang Melayu taat kepada raja asalkan jangan sentuh Islam, adat-istiadat dan tanah Melayu," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan syarahan bertajuk Falasi Kuasa: Maladi Melayu dan Bumiputera kepada pelajar Universiti Malaysia Terengganu (UMT) di sini hari ini.

A. Kadir berkata, bagi situasi semasa pula, pasaran produk halal yang semakin berkembang berikutan kesedaran orang Melayu untuk patuh syariah dimanfaatkan lebih awal oleh usahawan bukan Islam dahulu.

Beliau berkata, ia menyebabkan orang Melayu antara teramai tergolong dalam kategori berpendapatan rendah (B40) walaupun penggerak ekonomi negara kerana merupakan kaum majoriti.

"Sehubungan itu, orang Melayu perlu belajar daripada sejarah agar tidak ulangi kesilapan sama, kuasai dan dalami ilmu, bekerja kuat dan bijaksana, jangan terlalu taksub dengan politik serta buang rasa rendah diri.


"Orang Melayu juga perlu menguasai bahasa sebanyak mungkin. Kelemahan bahasa Melayu sekarang tidak ramai penuturnya menguasai bahasa lain bagi menyebarkan ilmu," katanya. - K! ONLINE

No comments:

Post a Comment