Translate

Tuesday, August 31, 2021

Ramai tidak faham peraturan dine-in

 

KUALA TERENGGANU - Polis Terengganu mengesan be- berapa kesalahan. disebab- kan kurang kefahaman dalam kalangan pengusaha premis makanan dan pelanggan ber- hubung kebenaran dine-in ter- hadap individu lengkap dua dos vaksinasi yang mula dilaksanakan kelmarin.

Ketua Polis Terengganu, Da- tuk Rohaimi Md. Isa berkata, antara kesalahan yang dikesan ialah lebih dua pelanggan makan semeja dan premis mem- benarkan dine-in sedangkan pekerjanya masih belum me- nerima vaksin Covid-19.

"Begitupun, dalam tempoh tiga hari pertama ini, tiada kompaun kesalahan akan dike- luarkan memandangkan pera turan ini masih baharu.

"Sebaliknya tumpuan buat masa ini diberikan untuk memberi nasihat dan kefahaman kepada orang awam berhubung peraturan ini," katanya.

Terdahulu beliau ditemui selepas memantau restoran dan medan selera di pusat beli-belah, Kuala Terengganu City Centre (KTCC) di sini se malam.

Rohaimi berkata, berdasarkan pemantauan polis, setakat ini, tidak ramai pelanggan lengkap dua dos vaksin Covid-19 di Terengganu memanfaatkan kemudahan dine-in di premis makanan sebaliknya lebih selesa memilih membungkus ma kanan.

Sementara itu, di George Town, pengusaha restoran Lomaq Coffee di Seberang Jaya, Shamsul Munir Safini, 37, berkata, biarpun telah melakukan persiapan rapi mengi kut prosedur operasi standard (SOP), dia mendapati tidak ramai pelanggan memilih untuk makan di kedai.

"Hari pertama semalam (kelmarin) hanya lapan orang yang dine-in, manakala kebanyakan pelanggan membawa pulang atau guna khidmat penghanta ran.

"Saya jangka tidak ramai yang akan makan di kedai wa laupun diberi kelonggaran atau mungkin akan sedikit ramai pada hujung minggu akan datang," katanya.

Sementara itu, wakil pe ngurusan Restoran Nasi Kandar Hameediyah, Muhamad Salim Ahamed Seeni Pakir berkata, pihaknya tetap memberi tumpuan kepada perkhidmatan penghantaran serta bawa balik makanan dan belum membenarkan dine-In.

No comments:

Post a Comment