Translate

Tuesday, August 31, 2021

Lonjakan kes positif di semua negeri

Oleh MOHD. AZLI ADLAN, NORLIDA AKMAR IDROS, LUQMAN RIDHWAN MOHD. NOR, ASLIZA MUSA, KHAIRUL MOHD. ALI 

PETALING JAYA - Peningkatan kes positif harian Covid-19 yang sebelum ini lebih tertumpu di Lembah Klang kini menular ke beberapa buah negeri, sekali gus mencetuskan kebimbangan ke pada sistem kesihatan awam di seluruh negara.

Dalam tempoh dua minggu sejak 15 Julai lalu, beberapa buah negeri telah merekodkan pertambahan mendadak yang dikaitkan dengan pelbagal akti viti sosial terutama pada musim perayaan Aidiladha lalu

Antara negeri yang mencatat peningkatan ketara termasuklah Kedah, Johor, Sabah, Terengganu dan Perlis.

Sebagai contoh, sebanyak 1,511 kes direkodkan di Kedah semalam, berbanding 695 kes pada 15 Julai lalu, manakala Terengganu mencatat 429 kes pada 31 Julai berbanding hanya 70 kes dua minggu lalu.

Di Terengganu, peningkatan mendadak luar jangka di negeri ini dikenal pasti berpunca daripada kedegilan masyarakat yang masih melakukan aktiviti sosial tanpa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) terutama pada sambutan Hari Raya Aidi ladha baru-baru ini.

Menteri Besar Terengganu. Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, 883 kes harian yang dicatat pada 30 Julai lalu merupakan angka tertinggi yang dicatat di negeri itu sejak penularan wabak awal tahun lalu.

"Segelintir masyarakat dikesan masih melakukan aktiviti rentas daerah dan negeri pada sambutan Aidiladha seterusnya mengadakan majlis sosial secara sembunyi-sembunyi

"Selain itu, penularan pantas kes dalam kalangan komuniti tu rut disumbang oleh kemasukan pekerja kontrak warga asing yang tidak disaring" katanya.

Ahmad Samsuri juga tidak menolak aktiviti saringan be sar-besaran secara bersasar ter- hadap kontak rapat di beberapa lokaliti turut menyumbang kepa da peningkatan kes aktif positif di Terengganu. 

Di Perak, Kementerian Kesihatan (KKM) menjangkakan akan berlaku peningkatan kes men dadak di negeri ini dalam tempoh dua hingga tiga minggu lagi.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Perak dengan kerjasama kerajaan negeri dan agen-agensi lain bagaimanapun sedang giat melakukan persiapan bagi meng hadapi situasi tersebut.

"Terdapat peningkatan kes Covid-19 di negeri Perak sejak kebelakangan ini terutama kes kes kategori empat dan lima yang memerlukan rawatan kritikal atau unit rawatan rapi (ICU). 

"Setakat semalam (kelmarin), terdapat 121 pesakit sedang dirawat di ICU dengan kadar purata harian penggunaan katil ICU melebihi 100 peratus," katanya dalam catatan di laman Facebooknya semalam.

Di Johor, kerajaan negeri telah mengenal pasti beberapa faktor penyebab kepada peningkatan kes positif Covid-19 yang disumbangkan klust kluster industri dan kluster dalam komuniti.

Pengerusi Jawatankuasa Kesi haran dan Alam Sekitar Johor, R. Vidyananthan berkata, struktur sosioekonomi negeri Johor yang berasaskan industri turut men jadi faktor penyumbang.

"Johor telah menyediakan konsep Johor Industrial Prepared ness Plan UIPP) yang mene kankan tanggungjawab industri mengambil tindakan pencegahan dan kawalan lebih ketat terhadap Covid-19 jelasnya.

Di Sabah, kerajaan negeri bakal mengumumkan polisi baharu dalam usaha menangani peningkatan kes di negeri ini.

Jurucakap kerajaan Sabah berkaitan Covid-19, Datuk Seri Masidi Manjun berkata, selain memperhebatkan saringan besar-besaran, pihaknya juga akan meningkatkan pemberian vaksin kepada penduduk.

"Kita bukan hanya tumpu kepada saringan besar-besaran tetapi juga meningkatkan pemberian vaksin," katanya.

Di Perlis, kerajaan negeri menetapkan 12 orang terdiri daripada pegawai bertugas iaitu imam, bilal dan siak serta jawatankuasa kariah dibenarkan untuk melaksanakan solat jemaah di ruang terbuka di enam buah masjid di Kuala Perlis bermula semalam

Enam masjid terlibat ialah Masjid Rahmaniah, Kuala Per lis,  Masjid Saidina Abu Bakar As Siddiq, Seberang Ramai, Ma Terapung Al-Hussain: Masjid A Firdaus, Padang Besar Selatan, Masjid Al-Munir, Jalan Batu Lima dan Masjid Al-Mukminin, Kayang

Raja Muda Perlis, Tuanku Faizuddin Putra Jarmalulla bertitah, pelaksanaan aktiviti peng marahan secara terhad di masjid-masjid tersebut telah mendapay perkenan Raja Perlis, Syed Sirajuddin Putra Jamalulail setelah meneliti perkemburge semasa penularan pandemik di seluruh negara termasuk Perlis.

Di Melaka, kerajaan negeri membatalkan perancangan untuk membangunkan hospital medan di Hospital Jasin, sebaliknya pusat rawatan sementara akan dibuka di Hospital  Melaka.

Ketua Menteri, Datuk Seri Sulaiman Md. Ali berkata, kerajaan negeri menetapkan hanya seramai 12 rubahan lokasi dibuat setelah mengambil kira kemudahan fasiliti asas hermasuk bekalan elektrik yang diperlukan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) untuk membangunkan hospital tersebut.

Jelasnya, hospital berkenaan dijangka dibangunkan di dataran parkir Hospital Melaka kerana mempunyai keluasan sesuai.

No comments:

Post a Comment