Translate

Saturday, August 21, 2021

Pas tetap komited pada MN, PN

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Perkembangan politik semasa tanah air yang menyaksikan peletakan jawatan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri pada Isnin lalu tidak menggugat komitmen Pas dalam gabungan Muafakat Nasional (MN) dan Perikatan Nasional (PN).

Naib Presiden Pas, Datuk Seri Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, parti tersebut tetap akan mempertahankan MN dan PN demi keutuhan masyarakat Melayu Islam negara ini.

“Tiada perubahan yang negatif, Pas tetap komited mempertahankan PN dan memperkukuh PN kerana itu kunci kesatuan Melayu Islam untuk menjadi kelompok kuat dan disegani dalam negara ini,” katanya di sini hari ini.

MN merupakan gabungan yang dibentuk oleh Pas dan Barisan Nasional (MN) manakala PN pula terdiri daripada parti tersebut bersama Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Pas, Parti Solidariti Tanah Airku (STAR), Parti Progresif Sabah (SAPP) dan Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan).

Dalam perkembangan sama, Ahmad Samsuri percaya situasi yang berlaku pada kepimpinan negara pada waktu ini tidak akan menggugat keutuhan kedua-dua gabungan MN dan PN.

Sebaliknya, Menteri Besar Terengganu itu yakin krisis kepimpinan menyaksikan Muhyiddin terpaksa meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri ekoran kehilangan majoriti dalam kalangan Ahli Parlimen boleh diselesaikan dalam suasana kekeluargaan.

“Itu hanya pergerakan yang berlaku dalam keluarga. Kalau pinggan mangkuk bersentuh-sentuh, (mesti) berbunyilah sedikit. InsyaAllah, apabila duduk elok-elok, pingan mangkuk itu akan duduk di tempat dia,” katanya.

Ahmad Samsuri berkata, kesemua 18 Ahli Parlimen Pas sudah menyatakan pendirian berhubung calon Perdana Menteri baharu dan menyerahkan kepada kebijaksanaan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment