Translate

Tuesday, August 31, 2021

Terengganu beralih Fasa Ketiga PPN awal September

 KUALA TERENGGANU - Terengganu dijangka beralih ke Fasa Ketiga Pelan Pemuli han Negara (PPN) dalam tem poh kurang dua minggu lagi, kata Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Samsuri Mokhtar.

Menurutnya, setakat ini, kadar vaksinasi lengkap dua dos dalam kalangan penduduk ne geri tersebut sudah mencapai 35 peratus, manakala sebanyak 60 peratus lagi telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin Covid-19.

"InsyaAllah jika bekalan vaksin tiba mengikut jadual, Terengganu akan beralih ke Fasa Ketiga PPN dalam tempoh satu atau dua minggu lagi.

"Indikator lain yang disyaratkan untuk beralih ke Fasa Ketiga PPN seperti bilangan katil pesakit (kritikal Covid-19) berada dalam unit rawatan rapi (ICU) pula dalam keadaan terkawal," katanya di sini semalam.

Sehubungan itu, Ahmad Samsuri berharap rakyat Terengganu terus mematuhi prosedur operasi standard norma baharu ditetapkan.

Beliau turut menasihatkan agar masyarakat menjaga diri dan keluarga masing-masing supaya tiada kluster baharu yang akan menyukarkan usaha negeri ini keluar daripada pan demik Covid-19.

"Kita juga sentiasa berusaha memohon tambahan bekalan vaksin Covid-19 bagi mencapai sasaran imuniti kelompok tuk tempoh ditetapkan.

"Apatah lagi kes Covid-19 disebabkan varian Delta di Terengganu ini sudah mening kat kepada 12 kes," katanya.

No comments:

Post a Comment