Translate

Tuesday, August 31, 2021

Pulau di Terengganu bakal dibuka semula

 

BESUT - Sektor pelancongan Terengganu terutama di pulau pulau peranginan di negeri ini dijangka mula dibuka pada awal bulan depan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Maklumat Terengganu, Ariffin Deraman berkata, negeri tersebut dijangka berupaya beralih ke fasa tiga daripada dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) pada penghujung bulan ini.

Beliau berkata, peralihan fasa ketiga PPN tersebut penting kerana ia membenarkan aktiviti rentas daerah sekali gus diharap kan dapat merancakkan semula pelancongan domestik.

"Bilangan penduduk Terengganu yang sudah melengkapkan dua dos vaksin Covid-19 di Terengganu kini 27 peratus dan kita jangka mampu mencapai sasaran 40 peratus menjelang hujung bulan ini.

"Selain itu, kita juga percaya boleh melepasi indikator lain yang ditetapkan untuk beralih ke fasa tiga (PPN) tidak lama lagi," katanya ketika memantau pro gram Outreach Vaksinasi di Kua la Besut semalam.

Seramai 972 penduduk dan pengusaha pelancongan Pulau Perhentian menerima dos per tama vaksin Covid-19 masing masing pada program tersebut.

Ujarnya, empat pulau peranginan yang terdapat di Terengganu iaitu Pulau Perhentian, Redang, Kapas dan Tenggol.

No comments:

Post a Comment