Translate

Monday, August 30, 2021

Hanya tunggu masa buka Pulau Redang

Oleh MOHD. AZLI ADLAN

KUALA NERUS- Sebahagian besar pengusaha resort di pu lau-pulau peranginan di Tereng ganu yang kian terhimpit ekoran penutupan sektor pelancongan terdesak untuk membuka kem bali operasi biarpun pada masa musim tengkujuh.

Setiausaha Persatuan Pengusaha Resort Pulau Redang, Lim You Jing berkata, beliau dan 10 pengusaha resort lain di Pulau Redang nekad untuk beroperasi sebaik dibenarkan kerajaan biar pun pada musim tengkujuh.

Beliau yang juga pengusaha Redang Bay Resort berkata, wak tu paling ideal dan selamat untuk kembali beroperasi ialah mereka selesai menerima dos kedua vaksin Covid-19 sekali gus mencapai imuniti kelompok pada hujung bulan ini.

"Walaupun sektor pelancongan domestik sudah boleh dibu ka berikutan kebenaran rentas negeri kepada individu lengkap vaksinasi bermula 10 Ogos lalu, lebih selamat membuka operasi selepas kesemua penduduk pu lau-pulau peranginan di negeri ini mencapai imuniti kelompok.

"Begitupun, dua bulan tidak memadai dan kita cadang terus operasi walaupun musim teng kujuh. Kita akan sediakan pakej menarik dan berpatutan den gan memberi tumpuan tarikan di kawasan daratan pulau yang selama ini kurang didedahkan," katanya kepada Kosmo! di Pulau Redang di sini baru-baru ini.

Terengganu mempunyai lima pulau peranginan komersial iaitu Pulau Redang di sini; Pulau Per hentian, Besut; Pulang Lang Ten gah, Setiu; Pulau Kapas, Marang dan Pulau Tenggol, Dungun yang memiliki kira-kira 5,000 penggiat pelancongan.

You Jing, 37, berkata, akses ke rangkaian pulau peranginan di Terengganu tersebut pada musim tengkujuh bukan musta hil kerana bukannya setiap hari cuaca akan hujan dan laut ber gelora sepanjang tempoh tersebut.

Beliau memberi jaminan pen gusaha resort terlibat akan mem beri bantuan dan nasihat sewa jarnya kepada pelancong yang berkunjung ke Pulau Redang sepanjang tempoh itu.

No comments:

Post a Comment