Translate

Tuesday, August 31, 2021

Kit ujian kendiri Covid-19 akan jadi barangan kawalan

 HULU TERENGGANU - Kit ujian kendiri Covid-19 akan dijadi kan sebagai barangan kawalan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

Timbalan Menteri KPDNHEP, Datuk Rosol Wahid berkata, ini siatif tersebut bagi memastikan kit ujian kendiri Covid-19 di jual pada harga berpatutan dan mampu dibeli pengguna.

"Kita mendapat maklumat kit ujian kendiri Covid-19 itu dijual pada harga RM39.90 setiap satu.

"Ia dirasakan agak mahal dan kita risau ramai (pengguna) tidak mampu membelinya," katanya ketika ditemui ketika memantau proses pemberian vaksin Co- vid-19 pada program Mobilisasi Vaksin Komuniti di Felda Bukit Banding, Ajil di sini semalam.

Seramai 360 penduduk kawasan tanah rancangan ber- kenaan menerima manfaat daripada program kelolaan Ke- menterian Perumahan dan Kera- jaan Tempatan dan Kementerian Perpaduan Negara tersebut.

Rosol berkata, cadangan untuk menjadikan kit ujian kendiri Covid-19 sebagai salah satu ba- rangan kawalan juga bertujuan bagi membendung tindakan pihak tidak bertanggungjawab untuk mengambil kesempatan dengan menjual produk tiruan.

Jelas beliau, sebagai barang kawalan, pasukan penguat kuasa KPDNHEP boleh melakukan pemeriksaan dan pengawalan memastikan tiada manipulasi Rosol berkata, cadangan un- pengedaran produk kit ujian kendiri Covid-19 tiruan di pasaran bagi memperdaya pengguna.

"Sehubungan itu, KPDNHEP akan mengadakan pertemuan dengan pihak pengimport, pengi lang dan peruncit pada masa terdekat.

"Ia merupakan pendekatan advokasi mencapai kata sepakat harga kit ujian kendiri Covid-19 lebih berpatutan yang bukan sa haja menguntungkan pengguna, tetapi juga pengeluar," katanya.

No comments:

Post a Comment