Translate

Monday, August 30, 2021

Hanya penerima dua dos vaksin boleh membeli barang kemas

Oleh MOHD. AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU - Kedai kedai emas di Terengganu sudah boleh beroperasi dengan pema tuhan ketat seperti yang digaris kan Majlis Keselamatan Negara (MKN) sejak Ahad lalu.

Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, negeri ini yang kini berada pada Fasa 2 Pelan Pe mulihan Negara (PPN) turut terli bat dalam pembukaan semula 11 aktiviti ekonomi termasuk kedai emas.

Begitupun, beliau menjelaskan kebenaran itu terhad kepada pelanggan yang sudah melengkapkan dua dos vaksin Covid-19

"Terengganu terlibat dalam (kebenaran) 11 aktiviti ekonomi yang dibuka dengan SOP ditetapkan MKN," katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran kempen Kibar Jalur Gemilang peringkat Terengganu di Wisma Darul Iman di sini semalam.

Beliau mengulas salah faham antara pengusaha kedai emas Terengganu dan pihak berkuasa tempatan (PBT) tentang pengumuman pembukaan 11 aktiviti ekonomi tersebut oleh Kerajaan Persekutuan sebelum ini.

Kosmo! semalam melaporkan Pengerusi Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Kuala Terengganu, Zakaria Yusuf memberitahu, pengusaha kedai emas di Tereng- ganu memilih untuk masih tidak beroperasi selepas keliru dengan prosedur operasi standard (SOP) terbaharu berkenaan.

Dakwanya, berdasarkan maklum balas PBT terlibat, premis kedai emas masih belum boleh dibuka kerana Terengganu masih belum mencapai 50 peratus dalam kadar vaksinasi lengkap dalam kalangan penduduknya.

Dalam perkembangan sama, Ahmad Samsuri berkata, se takat ini, rakyat Terengganu yang sudah menerima sekurang kurangnya satu dos sudah men capai 60 peratus, manakala leng kap dua dos pula ialah 35 peratus.

Tambah beliau, berdasarkan perkembangan itu, Terengganu disasarkan akan beralih ke fasa tiga PPN dalam tempoh kurang dua minggu lagi.

"Indikator lain yang disyarat kan untuk beralih ke fasa tiga PPN seperti bilangan katil pesa kit berada dalam unit rawatan rapi dalam keadaan terkawal.

"Insya-Allah jika bekalan vak sin tiba mengikut jadual dan rakyat patuh SOP kita akan be ralih Fasa 3 pula," ujarnya.

No comments:

Post a Comment