Translate

Tuesday, August 31, 2021

Kembali selepas 16 tahun 'merajuk'

 

Oleh MOHD.AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU - Seekor penyu kembali mendarat untuk bertelur di Pantai Batu Burok di sini kelmarin selepas dikatakan merajuk selama hampir 16 tahun.

Halwan seberat 100 kilogram itu mendarat di pantal perangi nan tersebut yang terletak ber hampiran Hotel Primula pada pukul 6.50 petang.

Che Muktar Bakar, 57, dari Kubang Parit di sini berkata, be liau berasa teruja melihat penyu agar mendarat semasa joging di kawasan tersebut.

"Reptilia itu naik secara perla han-perlahan menuju ke pantai sebelum mengorek pasir.

"Saya melihat proses bertelur dari jauh hingga waktu maghrib dan haiwan itu kembali ke laut pukul 8 malam (kelmarin), katanya ketika ditemui Kosmo! di Pantai Baru Burok semalam.

Menurut Pengarah Politeknik Besut itu, beliau kemudian me maklumkan kepada Jabatan Perikanan Terengganu untuk tin dakan selanjutnya.

Sementara itu, aktivis pemuliharaan penyu, Rani Awang mem beritahu, proses mengutip 50 biji telur penyu selesai sepenuhnya pukul 11 malam kelmarin.

Jelas Pengasas Konservasi Penyu Marang itu, kesemua telur itu diserahkan kepada Jabatan Perikanan Terengganu sebelum dibawa ke Pusat Kon servasi dan Penerangan Penyu Rantau Abang. Dungun untuk dieram.

"Berdasarkan pengalaman saya, penyu agar itu masih muda dan baru belajar bertelur. Secara normalnya induk matang mampu bertelur 80 hingga 140 but pada satu-satu masa.

"Ini merupakan peristiwa bersejarah kerana sudah lama penyu tidak mendarat di Pantai Batu Burok untuk bertelur," katanya.

Rani tidak menolak kemung kinan faktor kualiti pantai yang semakin bersih dan tenang disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan mendorong reptilia itu kembali ke pantai untuk bertelur.

Tambahnya, sebelum ini, faktor cahaya terang dan aktiviti manusia hingga lewat malam menyebabkan penyu 'merajuk'.

No comments:

Post a Comment