Translate

Tuesday, August 31, 2021

Kebenaran dine-in cetuskan kegusaran orang ramai

PETALING JAYA - Kelonggaran operasi kedai makan yang membenarkan dine-in di premis mencetuskan kegusa ran dalam kalangan peniaga dan orang ramai kerana dibimbangi mencetuskan penularan varian Covid-19

Rata-rata peniaga menyata kan kegusaran sekiranya premis mereka menjadi lokasi penye baran varian Delta memandang kan virus itu lebih dominan dan cepat merebak.

Kelmarin, kerajaan mengumumkan kelonggaran itu bagi penerima vaksinasi lengkap di negeri Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN) bermula hari ini.

Di Kota Bharu, pemilik Ayang Cafe, Nor Hazelizan Mamat, 42, berkata, dia mengambil keputusan untuk menutup perniagaan selama dua minggu meskipun kerajaan sudah memberi kebenaran untuk makan di kedai.

Dia terpaksa membuat keputusan ekoran bimbang pelanggan akan menyerbu premisnya di Jalan Masjid Langgar yang dibuka seawal pukul 6 pagi setiap hari. "Sekiranya kedai saya dibuka, ia akan menjadi pusat untuk pelanggan dari Kota Bharu dan daerah-daerah lain berkumpul.

Ini amat berisiko terutamanya varian Delta sudah semakin menular ketika ini," katanya ketika ditemui Kosmo! semalam.

Sementara itu, di Machang, pemilik kedai makan Warung Kak Ani, Zulaani Che Soh, 57, berkata, dia meminta kerajaan membuat perincian tertentu seperti hanya dibenarkan selama 30 minit be rada di dalam gerai.

"Jika tiada had masa, saya percaya pelanggan tidak akan endah dan akan duduk di kedai dalam tempoh masa yang lama," ujarnya.

Di Kuala Nerus, pengusaha Restoran ZZA Ikan Bakar, Mohd. Zamri Mohd. Noor, 53, berkata, pengumuman itu amat melega kan beliau yang amat terdesak sebelum ini sehingga hampir menggadaikan tanah bagi me neruskan kehidupan ekoran tidak dapat beroperasi selama tiga bulan.

"Saya terdesak sehingga pernah merancang untuk menjual tanah kepunyaan keluarga me mandangkan wang simpanan hanya mampu bertahan sehinggal Oktober sahaja," katanya ketika ditemui semalam.

Dalam pada itu, Setiausaha Persatuan Pengusaha-Pengusa ha Resort Pulau Redang, Lim You Jing berkata, sebahagian besar pengusaha resort di rangkaian pulau peranginan di Terengganu agak keberatan untuk membuka operasi pada masa terdekat walaupun kelonggaran pelancongan domestik telah dibenarkan kerajaan mulai hari i ini.

"Pengusaha resort di Pulau Redang bersepakat mengambil pendekatan berhati-hati dan hanya akan kembali beroperasi setelah kesemua kakitangan mereka menyelesaikan proses vaksinasi Covid-19," ujarnya.

Di Temerloh, Pakar Ortopedik Medical Mythbuster Malaysia, Dr. Mahyuddin Mohamed menasihatkan orang ramai agar perlu memberikan keutamaan kepada keselamatan diri dan keluarga masing-masing.

"Dine-in itu tak payahlah tuan puan, amat berisiko dan tidak berbaloi. Walaupun ada kelong garan saya nasihatkan anda un tuk elakkan ke tempat awam melainkan perlu," katanya.

No comments:

Post a Comment