Translate

Tuesday, August 31, 2021

Masalah gangguan air di Terengganu dijangka berulang

 

KUALA TERENGGANU -Tidak sampai 10 hari selepas krisis air yang melanda daerah ini dan Kuala Nerus selesai, seramai 27.800 keluarga di dua daerah tersebut berkemungkinan besar akan mengalami masalah sama sekali lagi.

Ini berikutan masalah operasi yang tidak stabil pada jaja ran paip di bawah dasar Sungai Terengganu yang dikesan awal pagi semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, kemudahan Awam, Utiliti dan Teknologi Hijau negeri, Dr. Mamad Puteh berkata, ope- rasi itu menyebabkan tekanan air rendah pada jajaran paip yang menyalurkan bekalan di Tangki Utama Berangan, Kuala Nerus. "Pasukan teknikal Syarikat Air Terengganu (Satu) termasuk enam juruselam dikerah untuk mengesan punca masalah tersebut.

"Setakat ini, kerja-kerja pengesanan pada jajaran paip di bawah dasar Sungai Terengganu sedang giat dijalankan," katanya di sini semalam.

Mamad memberitahu, penduduk  duduk di dua daerah tersebut dinasihatkan supaya bersiap sedia untuk sebarang kemungkinan termasuk mengalami gangguan bekalan air semula.

Jelas beliau, sebanyak lapan lori tangki air dikerah untuk menghantar bekalan air kepada penduduk di kawasan yang terlibat.

"Sebanyak 150 tangki statik yang ditempatkan di lokaliti terlibat sebelum ini akan diperiksa bagi memastikan penyaluran bantuan bekalan air kepada pen duduk yang terjejas akan berjalan lancar," katanya.

Kosmo! 13 Ogos lalu melaporkan krisis air yang melanda dae 12 hari menjejaskan sebanyak 27800 isi rumah bermula pada 2 Ogos lalu.

Masalah gangguan bekalan air terburuk dalam sejarah itu. disebabkan kebocoran pada jajaran paip utama yang terletak di dasar Sungai Terengganu.

No comments:

Post a Comment