Translate

Tuesday, August 31, 2021

'Pantai Long Beach lebih indah'

 

BESUT - Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak lebih setahun lalu menjadikan Pantai Long Beach di Pulau Per hentian lebih bersih dan indah.

Kualiti air pantainya meningkat apabila semakin jernih sekali gus merangsang pertumbuhan batu karang di persekitarannya.

Seorang pengusaha chalet, Adlin Adriani Abdul Halim, 36, berkata, senario tersebut mem beri kedamaian kepadanya wa laupun Chalet Ombak Biru yang diusahakan bersama suami, Mohd. Khairul Afendi Husin, 38, sudah lama tidak menerima pe langgan ekoran penutupan sek tor pelancongan.

"Pantai Long Beach ini dulu penuh dengan pengunjung hing- ga lewat malam, oleh itu pence maran bunyi dan sampah sarap memang tidak dapat dielakkan.

"Saya dan suami dahulu pun tak menang tangan untuk men- guruskan chalet dan kedai ma kan di sini, namun tanpa dijang- ka menjadi sunyi sepi dengan sekelip mata akibat Covid-19," katanya ketika ditemui Kosmo! di sini baru-baru ini.

Adlin Adriani berkata, setiap hari, dia akan menyusuri kawasan gigi pantai Long Beach

untuk mengutip sampah teru- tamanya sisa plastik yang bukan sahaja mencemarkan alam sekitar malah mengancam hidupan laut seperti penyu.

"Saya berharap agar keindahan pantai dapat dipertahankan sekali gus menjadi nilai tambah apabila sektor pelancongan do mestik kembali dibuka bulan ha- dapan," ujarnya.

Adlin Adriani berkata, dia juga secara sukarela memantau pesisir Pantai Long Beach dan sekitarnya daripada dicerobohi individu yang cuba melanggar prosedur operasi standard (SOP) PKP untuk bercuti dan terbaharu pada Hari Raya Aidiladha lalu.

"Kalau saya dan rakan-rakan nampak kami akan terus buat aduan ke Pengerusi Jawatankua sa Pembangunan dan Kemajuan Kampung (JPKK) untuk menga rahkan bot dinaiki mereka ber patah balik," jelasnya.

No comments:

Post a Comment