Translate

Monday, August 30, 2021

Maal Hijrah disambut sederhana, penuh penghayatan

 

PETALING JAYA - Sambutan Maal Hijrah di seluruh negara disambut secara sederhana serta dalam keadaan norma baharu, namun penuh penghayatan berikutan situasi pandemik Covid-19 yang masih meruncing.

Di Kuantan. Bekas Kadi Besar Pahang, Syed Abdul Rahman Syed Mohammad Benyahya di umumkan sebagai Tokoh Maal Hijrah Paharig 2021.

Dalam sambutan yang diadakan di Dewan Auditorium Kolej Universiti Yayasan Pahang itu, Pemangku Raja Pahang, Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Shah turut berkenan berangkat menyaksikan majlis itu secara maya.

Di Kota Kinabalu, sambutan Maal Hijrah disambut secara se derhana dengan kehadiran ter had 30 ahli jawatankuasa sam butan di Dewan Saadah, Majlis AMPONG (kiri) semasa menerima sijil daripada Menteri Tugas-Tugas Khas Sabah, Datuk Mohd. Ariffin Arif di Kota Ugama Islam Sabah (MUIS).

Yang di-Pertua Negeri Sabah. Tun Juhar Mahiruddin dan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajji Noor hanya mengikuti sambutan dan menyampaikan ucapan se cara dalam talian.

Juhar dalam ucapannya mengajak umat Islam di Sabah menghayati ajaran agama de ngan penuh kesungguhan dalam menghadapi cabaran kehidupan.

Sempena sambutan itu, bekas Ahli Parlimen Labuk-Sugut, Tan Sri Ampong Puyon, 82, dianuge rahkan sebagai Tokoh Maal Hi jrah 1443H peringkat negeri Sa bah atas sumbangannya dalam pembangunan dan pengembangan syiar Islam di negeri ini.

Ampong pernah aktif dalam Pertubuhan Kebajikan Islam Ma laysia (Perkim) dan Pertubuhan Islam Seluruh Sabah (Usia) selain pertubuhan bukan kerajaan (NGO) lain seperti Dewan Perniagaan Bumiputera Sabah (DPBS) dan Persatuan Belia Kebangsaan Sabah (Sanya).

Sementara itu, di George Town, bekas Hakim Mahkamah Rayuan Syariah di Jabatan Ke hakiman Syariah, Datuk Seri Dr. Md. Yusup Che Toh 70, dinobat kan sebagai Tokoh Maal Hijrah Pu lau Pinang sempena Majlis Sam butan Maal Hijrah 1443 peringkat negeri kelmarin.

Md. Yusop berkata, beliau hanya

mampu memanjatkan rasa penuh kesyukuran selepas dimaklumkan terpilih sebagai Tokoh Maal Hijrah Pulau Pinang.

Beliau yang pernah berkhidmat sebagai Ketua Hakim Syarie Jabatan Kehakiman Pulau Pinang berkata, kisah penghijrahan Nabi Muhammad merupakan simbolik buat semua pihak termasuk dirinya untuk berhijrah ke arah yang membawa kebaikan.

Di Kuala Terengganu, Yang Dipertua Persatuan Ulama Ma laysia (PUM), Datuk Al-Sheikh Abdul Halim Abd. Kadir. 86. di nobat sebagai Tokoh Maal Hijrah Terengganu tahun ini.

Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Negeri Tereng ganu (JHEAT), Mat Azmi Arshad berkata, anugerah tersebut sebagai menghargai sumbangan Al-Sheikh Abdul Halim terhadap perkembangan syiar Islam di negeri tersebut dan negara termasuk sewaktu menjawat MuftiTerengganu pada tahun 2000 hingga 2004.

Beliau berkata, Tokoh Maal  Hijrah Terengganu 2021 yang berasal dari Jerteh, Besut itu dianugerahi hadiah wang tunai RM20,000, plala iringan, sijil penghargaan dan persalinan.

No comments:

Post a Comment