Translate

Sunday, August 29, 2021

Pembukaan pulau peranginan Terengganu ditangguh

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

SETIU – Pembukaan rangkaian pulau peranginan di Terengganu yang dijadual pada awal bulan depan berkemungkinan terpaksa ditangguhkan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Digital Terengganu, Ariffin Deraman berkata, penangguhan itu berikutan peningkatan kes harian Covid-19 di negeri sejak akhir-akhir ini.

Beliau berkata, setakat ini, lebih 70 kes positif Covid-19 telah dikesan di Pulau Perhentian, Besut sejak Ahad lalu.

“Pulau Perhentian telah dikenakan sekatan pergerakan dan sudah pasti pembukaan semula pulau itu perlu ditangguhkan sehingga kes reda.

“Bagi pulau-pulau peranginan lain, satu mesyuarat dengan Majlis Keselamatan Negara (MKN) akan diadakan pada waktu terdekat bagi memutuskan ketetapan baharu,” katanya di sini hari ini.

Selain Pulau Perhentian, pulau peranginan lain yang terdapat di Terengganu ialah Pulau Redang, Pulau Lang Tengah, Pulau Kapas dan Pulau Tenggol.

Kosmo! hari ini melaporkan Pulau Perhentian, Besut dikenakan sekatan pergerakan melibatkan semua 2,173 penduduknya berikutan penularan Covid-19 yang dikesan di pulau peranginan tersebut sejak Ahad lalu. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment