Translate

Monday, October 26, 2020

5 sahabat didakwa perkosa budak perempuan 12 tahun

 KUALA TERENGGANU - Lima sahabat termasuk dua remaja bawah umur dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini semalam atas pertuduhan memperkosa seorang budak perempuan berusia 12 tahun pada akhir bulan lalu.

Kesemua tertuduh iaitu Tuan Muhammad Shafiq Tuan Ismail, 21; Muhammad Ghadafi Abdullah, 20; dan Ahmad Syah Herfudin Omar, 23, serta dua remaja berusia 16 dan 17 tahun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Nooriah Osman.

Berdasarkan pertuduhan, mereka didakwa bersama-sama merogol mangsa secara berkumpulan di sebuh ladang kelapa sawit di Dungun.

Kesemua tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu antara 9 malam hingga 11 malam, 29 September lalu.

Nooriah memerintahkan dua tertuduh remaja di bawah umur dihantar ke Asrama Rusila Marang sementara menunggu laporan akhlak daripada Jabatan Kemajuan Masyarakat (JKM).

Mahkamah membenarkan Tuan Muhammad Shafiq, Muhammad Ghadafi dan Ahmad Syah Herfudin dibebaskan dengan wang jaminan RM18,000 dan seorang penjamin.

Ketiga-tiga tertuduh juga dilarang untuk menganggu mangsa dan keluarganya selain perlu melapor diri di balai polis berhampiran pada setiap 1 dan 15 hari bulan sehingga prosiding kes tamat.

Kes disebut semula kes pada 24 November depan.

Kosmo! 12 November lalu melaporkan seorang murid tahun enam ditahan sekumpulan lima lelaki ketika sedang menunggang motosikal sebelum dibawa ke sebuah ladang kelapa sawit lalu diperkosa.

Rahsia mangsa diperkosa terbongkar hampir dua minggu kemudian selepas ibu menyedari sikapnya yang sering murung sejak peristiwa hitam tersebut.

No comments:

Post a Comment