Translate

Tuesday, June 28, 2022

Kerajaan negeri, MCMC bekerjasama kes tipu inap desa

KUALA TERENGGANU – Kerajaan negeri dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) bekerjasama bagi membanteras kegiatan penipuan inap desa tidak wujud di Terengganu baru-baru ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Digital negeri, Ariffin Deraman berkata, pihaknya memandang serius kes penipuan itu yang dilakukan secara online. 

Katanya, jika tidak dibanteras, tindakan itu dikhuatiri boleh menjejaskan industri pelancongan yang sedang berkembang di negeri ini.

 “Kes penipuan inap desa itu sedikit sebanyak menimbulkan keraguan kepada pelancong. 

“Sehubungan itu, kita telah berbincang dengan MCMC untuk mengenal pasti aplikasi dan saluran media sosial mencurigakan untuk disekat bagi mengelak lebih ramai yang jadi mangsa,” katanya ketika ditemui di Kampung Budaya Terengganu di sini semalam.

 Kosmo! semalam melapor kan seorang pelancong dari Negeri Sembilan kerugian RM221.50 setelah inap desa di Jalan Pasir Panjang di sini yang ditempah secara dalam talian rupa-rupanya tidak wujud.

Bertindak atas aduan, polis menahan sepasang suami isteri yang disyaki dalang kes penipuan terbabit di Dungun bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan. 

Ariffin menasihatkan pelancong yang berkunjung ke Terengganu supaya berhati-hati sewaktu membuat tempahan tempat penginapan terutama inap desa.

 “Sebolehnya minta bantuan kenalan di negeri ini untuk membuat semakan atau menin jau tempatan penginapan yang ditempah. 

“Saya akui pelancong terlalu ramai berkunjung ke negeri ini dan banyak bilik hotel, resort dan inap desa habis ditempah pada musim cuti sekolah,” katanya.

No comments:

Post a Comment