Translate

Saturday, May 28, 2022

Keputusan JISA nahas Terowong Menora diketahui minggu depan

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Keputusan audit keselamatan kenderaan perdagangan (JISA) melibatkan treler yang terlibat dalam nahas negeri mengorbankan lima pelajar Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) pada dua minggu lalu akan diketahui dalam minggu depan.

Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Zailani Hashim berkata, keputusan JISA itu merupakan siasatan lebih terperinci berhubung kemalangan berkenaan dan ia penting bagi memastikan kenderaan benar-benar mematuhi spesifikasi dan peraturan ditetapkan.

“JPJ telah melakukan penugasan pengumpulan maklumat dan keputusan (tindakan undang-undang) akan dibuat selepas laporan JISA disiapkan.

“Kita juga akan memeriksa sama ada kenderaan terlibat menjalani pemeriksaan Puspakom (Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer) atau tidak,” katanya ketika ditemui pada majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri JPJ Terengganu di sini hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kemalangan maut yang mengorbankan lima pelajar USAS di Kilometer 245.2, Lebuh Raya Utara-Selatan arah utara berhampiran Terowong Menora, Kuala Kangsar pada 12 Mei lalu.

Dalam kejadian pada pukul 12.52 tengah malam itu, kereta Honda City dinaiki kesemua mangsa berusia 19 hingga 23 tahun dirempuh sebuah treler menyebabkannya terbakar.

Pemandu treler berkenaan, Aznizam Razali, 28, membuat pengakuan tidak bersalah memandu secara berbahaya sewaktu dihadapkan di Mahkamah Majistret Kuala Kangsar pada 17 Mei lalu.

Jelas Zailani lagi, tumpuan JISA bagi memastikan kenderaan berat yang terlibat dalam kemalangan ngeri itu benar-benar mematuhi spesifikasi ditetapkan dalam kejuruteraan automobil JPJ. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment