Translate

Sunday, May 29, 2022

Aset RM4.3 juta hasil edar dadah berjaya disita

 


Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Polis Terengganu menyita tujuh lot tanah dan 10 buah chalet bernilai keseluruhan hampir RM4.3 juta yang disyaki dibeli dengan hasil pendapatan pengedaran dadah.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Rohaimi Md. Isa berkata, penyitaan terhadap kesemua aset dipercayai milik suspek kes pengedaran dadah tersebut merupakan terbesar yang pernah dilaksanakan di negeri ini.

Beliau berkata, rampasan aset berkenaan dilakukan susulan daripada penahanan pasangan suami isteri disyaki pengedar dadah di Manir di sini pada 9 Disember 2020.

“Dalam penahanan dua suspek berkenaan, polis telah merampas dadah disyaki jenis ganja seberat 541.18 gram dan dadah dipercayai jenis syabu seberat 46.70 gram.

“Mereka telah disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 dan Seksyen 39A(2) akta sama,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Rohaimi berkata, sasatan kewangan telah dijalankan terhadap kedua-dua orang berkenaan sebelum pemilikan tujuh harta tidak alih itu berjaya dikesan melalui bank dan institusi kewangan baru-baru ini.

Jelas beliau, kesemua aset terbabit telah disita mengikut Seksyen 28 (1) Akta Dadah Berbahaya (Perlucuthakkan Harta) 1988. – KOSMO! ONLINE.

No comments:

Post a Comment