Translate

Thursday, July 22, 2021

Kedai fotokopi, alat tulis dipertimbang untuk beroperasi

HULU TERENGGANU- Kerajaan sedang mempertimbangkan untuk membenarkan kedai fotokopi dan alat tulis kembali beroperasi pada tempoh pelaksanaan Pe- rintah Kawalan Pergerakan (PKP) Penuh ketika ini.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna,  Datuk Rosol Wahid berkata, kementeriannya telah menyuarakan permohonan tersebut kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) pada Jumaat lalu.

"Saya difahamkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) juga telah mengemukakan permohonan sama kepada MKN.

 "Kita sedar rungutan ramai ibu bapa tentang penutupan kedal alat tulis dan fotokopi se- dangkan la amat perlu untuk anak mereka yang sedang menjalani proses Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR)," katanya selepas menyantuni anggota keselamatan yang bertugas di sekatan jalan raya (SJR) Kam pung Tajin di sini semalam.

Rosol berkata, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) secara dasarnya bersetuju dengan pembukaan semula kedai alat tulis dan fotokopi ini.

Justeru, beliau berkeyakinan permohonan pembukaan semula premis berkenaan akan diputus kan MKN dalam masa terdekat,

Sebelum ini, kedai alat tulis dan fotokopi ditutup sepanjang tempoh pelaksanaan PKP Perah mulai 1 Jun lalu selepas tidak ter senarai di dalam sektor perniagaan penting yang dibenarkan beroperasi.

Bagaimanapun, ia telah menimbulkan rungutan dalam kalangan ibu bapa yang tidak da pat membeli alat tulis dan membuat salinan kerja sekolah bagi anak-anak yang mengikuti PdPR di rumah.

No comments:

Post a Comment