Translate

Saturday, July 31, 2021

Selamba mengaku tembak rakan baik

Oleh MOHD. AZLI ADLAN

MARANG -Tidak diketahui puncanya, seorang anggota Jabatan Sukarelawan. Malaysia (Rela) tiba-tiba mengamuk dan me lepaskan tembakan sehingga me nyebabkan rakan baiknya maut di Taman Raya, Wakaf Tapai di sini semalam.

Dalam kejadian pada pukul 2 petang itu, mangsa, Fong Swee Fuan, 65, mati di tempat kejadian, manakala anak saudaranya, Teo Hock Beng, 45, parah akibat terkena tembakan di dada.

Adik mangsa, Fong Swee Heng, 59, berkata, dia yang terdengar bunyi dua das tembakan berge gas ke pondok Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Taman Raya iaitu lokabi abang dan anak saudara nya sedang berehat.

"Sewaktu berlari ke lokasi kejadian, suspek memberhentikan kenderaan pacuan empat roda- nya lalu menoleh ke arah saya dan dengan selamba mengaku sudah menembak abang (Swee Huan).

"Saya tergamam. Apabila tiba di pondok, abang saya terkulai di atas kerusi dan sudah tidak bernyawa, manakala Hock Beng pula terbaring atas lantai," katanya ketika ditemui Kosmo! di lokasi kejadian.

Pengusaha kedai emas itu memberitahu, dia masih keliru dan tidak tahu punca kejadian kerana abangnya yang merupakan bekas Pengerusi MCA Ma- rang dan suspek yang berusia 57 tahun berkawan baik sejak kecil.

Sementara itu, Ketua Polis Terengganu, Datuk Rohaimi Md. Isa memberitahu, peluru tabur yang dilepaskan daripada sena pang patah suspek terkena tepat pada dada si mati.

Mangsa yang cedera pula terkena tembakan di dada dan dike jarkan ke Hospital Hulu Terengganu untuk rawatan.

"Suspek mendakwa memiliki 75 butir peluru dan mengancam mahu menembak lebih ramai lagi sebelum membunuh diri.

"Lelaki itu dapat diberkas di Durian Mentagau, Dungun, kira kira 75 kilometer dari lokasi ke jadian pada pukul 4.20 petang.

"Selaras senapang milik Rela yang disyaki digunakan untuk menembak mangsa dan peluru dirampas," katanya.

Motif kejadian masih disiasat, namun setakat ini elemen judi dan mabuk ditolak kerana tiada bukti ditemui di lokasi kejadian.

No comments:

Post a Comment