Translate

Thursday, July 29, 2021

Logo khas barang kawalan, bersubsidi berkuat kuasa

 

KUALA TERENGGANU - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mengambil inisiatif mewajibkan semua 12 barangan kawalan dan bersubsidi di ne gara ini mempunyai logo khas.

Timbalan Menteri, Datuk Rosol Wahid berkata, pendeka tan itu bagi membolehkan kes emua barangan kawalan dan bersubsidi yang berada di pasa ran lebih mudah dikenali.

Beliau berkata, langkah itu memudahkan pemantauan pihak berkuasa bagi mengatasi aktiviti penyeludupan di sem padan negara selain memban- teras tindakan tidak bertanggungjawab segelintir peniaga yang menaikkan harga baran- gan tersebut tanpa kebenaran.

"Barangan kawalan berjadual dan bersubsidi terlibat ialah gula, tepung gandum, minyak masak satu kilogram, baja, kerosin, bar bulat keluli lembut dan petrol RON 95 dan diesel.

Ia juga melibatkan roti, gas petroleum cecair (LPG), simen sekiranya peraturan menam dan ayam," katanya ketika  ditemui di Manir dekat sini semalam.

Rosol berkata, pengilang telah diwajibkan agar menampal logo khas pada kesemua 12 produk barangan kawalan berjadual dan bersubsidi terse but secara berperingkat dalam masa terdekat.

Jelas beliau, ia dimulai dengan bungkusan tepung gandum, yang telah diperkaya dengan zat besi dan asid folik dengan subsidi kerajaan sebanyak 5 sen bagi setiap kilogram.

"Saya juga mengingatkan peruncit, semua barangan kawalan dan bersubsidi yang akan mempunyai logo khas ini bebas dibeli oleh semua rakyat tempatan.

"Peraturan pembelian atas pembelian seperti memberi syarat gula boleh dibeli hanya jika pembelian dilakukan ber sama beras tidak dibenarkan bagi semua barangan tersebut," jelasnya.

Rosol berkata, tindakan tegas boleh diambil mengikut akta kepenggunaan sedia ada sekiranya peraturan menampal logo pada barangan kawalan bersubsidi itu tidak di patuhi.

No comments:

Post a Comment