Translate

Sunday, July 25, 2021

10 tan durian habis terjual dua jam

 

  • Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Sebanyak 10 tan durian kampung yang dijual secara murah di Pasar Tani Hiliran di sini hari ini habis licin dalam tempoh kurang dua jam.

Sebahagian pengunjung sanggup beratur panjang seawal pukul 7 pagi semata-mata untuk mendapatkan durian pada program kelolaan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) Terengganu tersebut.

Pengarah FAMA Terengganu, Che Ghani Che Wan berkata, durian kampung yang dibawa khas dari Besut berkenaan dijual pada harga RM20 selonggok manakala bagi pelanggan yang membeli tiga longgok sekali gus, harga istimewa RM50 ditawarkan.

“Setiap longgok mengandungi tiga atau empat biji durian dengan berat hampir lima kilogram. Kita juga menjual durian tersebut dengan harga RM4.50 sekilogram.

“Ia pendekatan serampang dua mata membolehkan orang ramai menikmati durian dengan harga berpatutan selain membantu pengusaha raja buah tempatan mengatasi lebihan pengeluaran pada masa ini,” katanya ketika ditemui di Pasar Tani Hiliran di sini hari ini.

Che Ghani berkata, program jualan durian tersebut berjalan lancar dengan pematuhi prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Sementara itu, seorang pelanggan, Nur Syadatul Balqis Sharifuddin, 20, pula berterima kasih dengan insiatif FAMA negeri yang membantu orang ramai menikmati durian dengan harga murah.

“Ramai terjejas pendapatan pada musim Covid-19 ini. Biarpun cuma durian kampung, nikmat merasainya amat disyukuri,” katanya. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment