Translate

Wednesday, January 13, 2021

Maidam salur bantuan khas asnaf terjejas PKPB

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) meluluskan penyaluran bantuan khas kepada 24,000 asnaf negeri itu yang terkesan ekoran pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan pengistyharan Proklamasi Darurat.

Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, M. Rozi Bidin berkata, bantuan khas dengan peruntukan RM9.6 juta berkenaan telah diluluskan segera oleh Ahli majlis mesyuarat Maidam.

“Setiap isi rumah asnaf yang berkelayakan akan menerima bantuan khas berupa wang tunai antara RM300 hingga RM500 mengikut tanggungan masing-masing.

“Setiap isi rumah yang mempunyai lebih daripada tiga tanggungan akan menerima RM500 manakala mereka kurang daripada itu bakal mendapat RM300,” katanya di sini hari ini.

M. Rozi berkata, bantuan khas tersebut akan dimasukkan ke dalam akaun bank ketua isi rumah asnaf berkelayakan terbabit selewat-lewatnya Rabu minggu depan.

Beliau berkata, bantuan khas tersebut adalah berasingan daripada bantuan sara hidup dan manfaat bulanan lain yang sedang diterima golongan asnaf berkenaan.

“Semoga bantuan khas ini dapat digunakan untuk meringankan beban golongan asnaf negeri ini yang sudah pastinya terkesan dengan pelaksanaan PKPB diumumkan kerajaan mulai hari ini.

“Apatah lagi sebahagian daripada terjejas dengan bencana banjir baru-baru ini dan perlu menyediakan kelengkapan sekolah anak-anak,” katanya. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment