Translate

Thursday, January 14, 2021

Banjir Pahang dijangka berlarutan seminggu lagi

Oleh MOHD. AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Banjir yang sedang melanda Pahang dijangka bakal berlarutan sekurang-kurangnya seminggu lagi ekoran Sungai Pahang masih berada pada paras bahaya.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya Operasi Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Norhafifi Ismail berkata, pemantauan udara mendapati Sungai Pahang yang merupakan saliran utama di negeri tersebut masih jauh daripada paras normal.

“Biasanya kalau banjir, air akan memasuki sungai seterusnya menuju ke laut sebelum surut namun ia tidak berlaku di Pahang buat masa ini.

“Sungai Pahang sendiri masih melimpah menyebabkan air yang terdapat di kawasan-kawasan banjir tidak dapat surut kecuali diserap secara perlahan-lahan,” katanya sewaktu melawat Bilik Gerakan Bencana Terengganu di sini hari ini.

Norhafifi berkata, hujan yang masih berterusan di sebahagian kawasan terjejas banjir di Pahang juga menyebabkan Sungai Pahang sukar kembali ke paras normal pada masa terdekat.

Ujar beliau, senario yang sedang berlaku di Pahang pada masa ini boleh dikatakan sebagai ‘banjir termenung’.

“Kita berharap agar hujan (di Pahang) kembali reda pada minggu ini agar tidak menyumbang kepada penambahan air di dalam sungai, (sekali gus) membolehkan paras sungai kembali normal,” katanya. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment