Translate

Monday, February 20, 2023

Kerajaan Terengganu sedia dengar rayuan penerbit filem Pulau

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Kerajaan negeri Terengganu bersedia untuk bertemu dengan penerbit filem Pulau bagi membincangkan isu pengharamannya di negeri ini.

Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri berkata, kerajaan negeri bersedia mendengar penjelasan dan rayuan yang bakal dikemukakan penerbit filem tersebut.

“Kita tunggu apa bentuk rayuan, apa justifikasi yang diberikan (penerbit filem pulau). Pihak berkuasa tempatan (PBT) harus diberi ruang untuk menilai.

“Sebelum ini, kita buat keputusan (mengharamkan tayangan di pawagam) berdasarkan trailer (filem Pulau),” katanya ketika ditemui selepas merasmikan penutup Karnival Orang Kurang Upaya Terengganu di sini hari ini.

Beliau mengulas keputusan kerajaan negeri Terengganu mengharamkan tayangan filem Pulau di semua pawagam di negeri ini.

Penerbit filem Pulau, Fred Chong pula dipetik sebagai berkata, pihaknya mahu mengemukakan rayuan kepada kerajaan negeri Terengganu bagi membolehkan tayangannya yang dijadual mulai 9 Mac depan diteruskan.

Jelas Ahmad Samsuri, kerajaan negeri Terengganu bertanggungjawab menjaga moral rakyatnya bagi menjamin keberkatan.

“Sepatutnya prosedur (filem) harus melihat budaya dan sensitiviti masyarakat keseluruhan negeri di Malaysia. Barulah lahir sebuah filem yang menetapi kehendak dan tidak menimbulkan masalah,” katanya. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment