Translate

Wednesday, December 29, 2021

UMT hantar sukarelawan banjir ke Selangor, Pahang

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Universiti Malaysia Terengganu (UMT) akan menghantar sukarelawan bagi membantu kerja-kerja pasca banjir di Lembah Klang dan Pahang.

Naib Canselor UMT, Prof. Dr. Mazlan Abd. Ghaffar berkata, seramai dua pasukan yang masing-masing terdiri daripada 50 pelajar akan berlepas ke lokasi bencana terbabit pada hujung minggu ini.

“Sambutan diterima pelajar UMT untuk menyertai sukarelawan banjir itu amat memberangsangkan dengan hampir 400 orang telah mendaftar.

“Begitupun mengikut prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan, kita terpaksa mengehadkan kepada 50 orang sahaja bagi setiap pasukan,” katanya ketika ditemui di UMT di sini hari ini.

Mazlan berkata, seramai 100 pelajar UMT tersebut akan menyertai Majlis Sukarelawan Universiti Malaysia bagi melakukan kerja-kerja sukarelawan terbabit bersama pelajar institusi pengajian tinggi awam lain.

Jelas beliau, sukarelawan terbabit akan melakukan kerja-kerja membersihkan sisa-sisa banjir di bawah koordinasi agensi penyelamatan.

“Kita juga akan membawa peralatan pembersihan seperti pam air bertekanan tinggi, mop dan penyodok yang dikatakan sukar didapati di lokasi bencana,” katanya.

Dalam pada itu, Mazlan memberitahu, UMT mengumumkan cuti tujuh hari sehingga Ahad ini ekoran bencana banjir yang melanda beberapa negeri pada minggu lalu.

Beliau berkata, sebarang aktiviti kuliah, pentaksiran dan penghantaran tugasan pelajar ditangguhkan sepanjang tempoh tersebut. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment