Translate

Thursday, December 23, 2021

‘Gali emas hanya tiga kali setahun’

 Oleh MOHD AZLI ADLAN

SETIU – “Biasanya dalam setahun, mereka akan melombong dalam satu, dua kali sahaja. Saya difahamkan hasilnya tidak lah banyak.”

Demikian ujar Muhammad Shahrul Nizam Mohd. Shaberi, 20-an, adik keempat kepada penternak lembu, Mohd. Johari Mohd. Asri, 34, yang maut tertimbus dalam lubang sedalam tiga meter semasa mencari emas di Kampung Air Sejuk, di sini.

Semasa kejadian, Mohd. Johari melombong emas bersama ibunya, Rohani Mohd. Nor, 50-an dan bapa tiri, Mohd. Salberi.

Muhammad Shahrul Nizam berkata, tiga beranak tersebut mencari emas di lokasi kejadian sebagai pendapatan sampingan sejak beberapa tahun lalu.

“Sebelum ini, tidak pernah berlaku kejadian tidak diingini. Saya yang menetap di Cameron Highlands, Pahang bergegas pulang ke kampung sebaik menerima berita buruk itu,” katanya ketika ditemui di rumah keluarganya di Kampung Guntung Dalam di sini semalam.


Katanya, jenazah Mohd. Johari yang juga bapa kepada dua anak berusia dua dan lapan tahun dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Guntung Dalam.

Dalam pada itu, Mohd. Salberi dan Rohani enggan ditemu bual kerana terlalu trauma dengan insiden yang berlaku depan mata mereka.

Sementara itu, Pejabat Tanah dan Daerah Setiu telah menutup serta merta kawasan cari gali emas itu,

Kelmarin, seorang penternak lembu maut tertimbus di dalam lubang yang digalinya dipercayai untuk melombong emas di Kampung Air Sejuk di sini.

Dalam kejadian pada pukul 5.10 petang itu, mangsa, Mohd. Johari, 34,  gagal menyelamatkan diri selepas tanah digalinya  sedalam kira-kira 3.05 meter tiba-tiba runtuh lalu menimbusnya.

Ketua Polis Daerah Setiu, Deputi Superintendan Afandi Hussin berkata,  sebelum kejadian, Mohd. Johari yang berasal dari Kampung Guntung Dalam di sini dipercayai sedang menjalankan kerja-kerja melombong emas di sebuah tanah kerajaan di pinggir sebuah kebun getah bersama bapa tirinya, Mohd. Salberi Ismail, 60-an.

“Kejadian berlaku selepas hujan lebat yang dipercayai telah menyebabkan struktur tanah liat dan berpasir di kawasan tersebut menjadi lembut.

“Runtuhan berlaku menyebabkan pengadu (Mohd. Salberi) panik dan telah keluar dari kawasan perlombongan itu ke arah jalan (Jalan Kuala Terengganu – Kota Bharu) untuk meminta pertolongan,” katanya kepada Kosmo! semalam. -K! ONLINE


No comments:

Post a Comment