Translate

Tuesday, December 7, 2021

Misi APMM bantu penduduk Pulau Redang diserang sawan

 

  • Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA NERUS – Maritim Malaysia (APMM) melakukan misi kecemasan membantu membawa keluar seorang penduduk Pulau Redang di sini yang sakit bagi mendapatkan rawatan di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu semalam.

Pengarah Maritim Terengganu, Kepten Maritim Muhammad Suffi Mohd. Ramli berkata, lelaki warga emas berusia 78 tahun itu telah diserang sawan dan memerlukan rawatan segera di HSNZ.

Beliau berkata, Pejabat Maritim Terengganu telah menerima maklumat berhubung permohonan bantuan perubatan tersebut daripada Pusat Penyelaras Mencari dan Menyelamat Maritim Kuantan pada pukul 2 petang.

“Kapal Maritim (KM) Redang yang mengadakan rondaan pemantauan di sekitar Pulau Redang telah diarahkan bagi melakukan misi bantuan itu.

“Aset APMM tersebut tiba di Jeti Pulau Redang pada pukul 4 petang sebelum pesakit epilepsi (sawan) dibawa keluar untuk mendapat rawatan di HSNZ,” katanya di sini hari ini.

Pulau Redang hanya boleh diakses menerusi jalan laut namun perjalanan menerusi bot amat berisiko berikutan ombak tinggi dan bergelora pada musim tengkujuh ini.

Muhammad Suffi berkata, perjalanan menghantar lelaki warga emas terbabit untuk mendapatkan rawatan memakan masa dua jam. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment