Translate

Wednesday, December 8, 2021

Menularkan rumah dipecah masuk tetapi tidak lapor polis

 

  • Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Polis Terengganu menegur sikap seorang lelaki yang memuat naik status rumahnya dipecah masuk di media sosial tetapi tidak membuat laporan rasmi berhubung kes jenayah itu kepada pihak berkuasa.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Terengganu, Asisten Komisioner Mohd. Marzukhi Mohd. Mokhtar berkata, tambah dikesalkan, dakwaan lelaki kononnya tujuh lagi kediaman kawasan perumahannya di Kampung Bukit Besar di sini turut dipecah masuk didapati tidak benar.

Beliau berkata, hasil semakan pihaknya, tiada sebarang kes pecah rumah pernah dilaporkan di Kampung Bukit Besar dalam tempoh tiga bulan kebelakangan.

"Pengadu juga tidak pernah membuat laporan berhubung rumahnya dipecah masuk kepada pihak polis.

“Dia hanya membuat laporan rasmi selepas dipanggil polis untuk memberi keterangan berhubung status Facebook yang dimuat naiknya pada 3 Disember lalu,” katanya di sini hari ini.

Mohd. Marzukhi berkata, kenyataan yang dimuat naik lelaki tersebut telah menimbulkan keresahan dan kegusaran dalam kalangan penduduk Kampung Bukit Besar.

Sebelum ini, lelaki berkenaan yang juga seorang peniaga telah memuat naik status mendakwa rumahnya telah dipecah masuk menyebabkan dia kehilangan barangan kemas yang dianggarkan bernilai RM5,000.

Begitupun, status yang dimuat naik oleh lelaki tersebut pada Jumaat lalu itu didapati telah dipadam tidak lama kemudian. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment