Translate

Wednesday, December 22, 2021

Risiko banjir kembali meningkat di Terengganu

 

  • Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Sekretariat Pengurusan Bencana Negeri Terengganu memberi amaran episod kedua banjir musim tengkujuh berkemungkinan melanda negeri ini pada lusa.

Jurucakap sekretariat itu berkata, sebahagian kawasan di negeri Pantai Timur berdepan dengan risiko limpahan air laut dan hujan pada tempoh tersebut.

“Ramalan cuaca semasa menunjukkan cuaca tekanan rendah yang terbentuk di perairan barat Sarawak sedang menghampiri perairan Kelantan, Terengganu dan Pahang mulai esok dan berakhir Jumaat ini.

“Senario itu berpotensi menyebabkan hujan lebat berterusan di kebanyakan tempat di negeri ini sekali gus meningkatkan risiko banjir,” katanya di sini hari ini.

Jurucakap Sekretariat Pengurusan Bencana Negeri Terengganu berkata, Stesen Cerapan Kemaman juga meramal paras air laut bakal mencecah 2 meter hingga meter sehingga lusa.

Tambah beliau, aras air laut di Kuala Terengganu pula dijangka mencapai 2.1 meter dan 2.3 meter dalam tempoh sama.

“Sehubungan itu, penduduk di pesisir pantai dan kawasan rendah di negeri ini dinasihat berwaspada dan bersiap sedia menghadapi sebarang kemungkinan banjir sepanjang tempoh berkenaan,” katanya. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment