Translate

Tuesday, December 28, 2021

Ambil pengajaran bencana banjir luar jangka

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA NERUS – Penduduk Terengganu khususnya yang menghuni di pesisir pantai perlu sentiasa bersedia menghadapi bencana walaupun episod kedua banjir di negeri itu baru berakhir Isnin lalu.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Terengganu, Md. Hilman Abd. Rashid berkata, mereka harus mengambil pengajaran akibat bencana banjir luar jangka yang menimpa Lembah Klang-baru ini.

“Bencana banjir sekarang sukar diramal, sewaktu jangkaan awal memberikan tumpuan kepada Pantai Timur, hujan terlalu lebat hingga membawa banjir besar pula melanda Selangor baru-baru ini.

“Selain itu, jika mengikut ramalan cuaca, hujan akan kembali turun di Terengganu mulai Rabu (kelmarin) tetapi ia tidak berlaku pula,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Sehubungan itu, Md. Hilman menasihatkan, penduduk negeri ini yang menetap di lokasi rendah dan berhampiran pantai agar perlu sentiasa peka dan berpindah segera sebaik nampak tanda-tanda rumah akan dinaiki air.

Tambah beliau, mereka disaran jangan menunggu sehingga paras banjir naik mendadak sehingga ia menyukarkan operasi penyelamatan dan merisikokan nyawa.

“Masalahnya, segelintir masih ambil ringan dan menganggap sudah biasa dengan banjir tanpa memikirkan kemungkinan situasi luar jangka boleh terjadi seperti banjir besar di Kemaman pada tahun 2014.

“Diarah pindah awal tidak mahu dan apabila paras banjir sudah terlalu tinggi pada lewat malam baru cemas meminta pertolongan. Operasi penyelamatan waktu itu memang sangat berisiko,” katanya. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment