Translate

Wednesday, December 22, 2021

Maut tertimbus ketika menggali emas

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

SETIU – Seorang penternak lembu maut tertimbus di dalam lubang yang digalinya dipercayai untuk melombong emas di Kampung Air Sejuk di sini semalam.

Dalam kejadian pada pukul 5.10 petang itu, mangsa, Mohd. Johari Mohd Asri, 34, gagal menyelamatkan diri selepas tanah digalinya sedalam kira-kira 3.05 meter tiba-tiba runtuh lalu menimbusnya.

Ketua Polis Daerah Setiu, Deputi Superintendan Afandi Hussin berkata, sebelum kejadian, Mohd. Johari yang berasal dari Kampung Guntung Dalam di sini dipercayai sedang menjalankan kerja-kerja melombong emas di sebuah tanah kerajaan di pinggir sebuah kebun getah bersama bapa tirinya, Mohd. Salberi Ismail, 60-an.

“Kejadian berlaku selepas hujan lebat yang dipercayai telah menyebabkan struktur tanah liat dan berpasir di kawasan tersebut menjadi lembut.

“Runtuhan berlaku menyebabkan pengadu (Mohd. Salberi) panik dan telah keluar dari kawasan perlombongan itu ke arah jalan (Jalan Kuala Terengganu – Kota Bharu) untuk meminta pertolongan,” katanya kepada Kosmo! di sini hari ini.

Afandi berkata, sepasukan anggota polis dan bomba bergegas ke lokasi kejadian sebaik menerima maklumat daripada orang awam pada pukul 5.20 petang.

Tambah beliau, sebuah jentolak terpaksa digunakan dalam operasi mencari dan menyelamat Mohd. Johari memandangkan mangsa tertimbus agak dalam.

“Kedudukan mangsa di dalam runtuhan tanah berjaya dikenalpasti pada pukul 7 malam sebelum dia berjaya dikeluarkan setengah jam kemudian,” katanya. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment