Translate

Tuesday, December 28, 2021

Penyelidik UniSZA berjaya cerap komet Leonard

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

SETIU – Kumpulan penyelidik Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) berjaya mencerap komet Leonard di Balai Cerap Institut Penyelidikan Alam Sekitar Pantai Timur (ESERI), Merang di sini pada kelmarin.

Felo ESERI, Prof. Madya Dr. Roslan Umar berkata, imej komet berkenaan berjaya dirakam di balai cerap itu pada pukul 8.23 malam.

“Kumpulan penyelidik UniSZA telah melakukan penjejakan komet Leonard sejak beberapa minggu namun waktu tersebut ia tidak berjaya dicerap kerana faktor cuaca.

“Komet tersebut yang juga dikenali sebagai C/2021 A1 mula-mula ditemui J.S Leonard yang merupakan ahli astronomi dari University of Arizona, Amerika Syarikat pada 3 Januari lalu,” katanya kepada Kosmo! di sini hari ini.

Komet merupakan jasad cakerawala terdiri daripada gumpalan batu, ais, debu dan campuran gas yang bergerak mengelilingi Matahari dalam sistem Suria.

Ia membeku apabila menjauhi Matahari namun mengewap membentuk kepala bergas dan ekor apabila mendekati matahari.

Roslan berkata, komet Leonard yang mula dikesan di Balai Cerap Gunung Lemmon berhampiran dengan Tucson Arizona, Amerika Syarikat tersebut merupakan komet baharu terawal ditemui pada tahun ini.

Penyelidik Fakulti Pengajian Kontemporari Islam UniSZA itu berkata, komet Leonard adalah jenis ultralaju yang bergerak 254,412 kilometer sejam (km/j) berbanding bumi.

“Ia kelihatan dari hemisfera selatan sepanjang bulan ini dan Januari depan. Oleh itu di Malaysia, ia boleh dinampak dari ufuk barat daya sejurus matahari terbenam sehingga akhir bulan depan.

“Begitupun, komet itu sukar dilihat dengan mata kasar sebaliknya boleh dicerap menggunakan binokular atau teleskop,” katanya. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment