Translate

Saturday, August 15, 2020

Masakan jadi lebih enak guna periuk tembaga

 MARANG - Memasak dengan periuk tembaga mampu menjadikan masakan berkuah seperti gulai, kari, kurma, kerutuk dan opor lebih sedap kerana pemanasannya sekata.

Adiguru Tembaga, Salleh Mohd., 76, berkata, periuk yang diperbuat sepenuhnya daripada logam tembaga sukar luntur seperti perkasasan dapur lain.

"Ini sekali gus tidak menukar rasa lauk yang dimasak dengan rempah-ratus.

"Lauk yang dimasak di dalam periuk tembaga juga dikatakan lebih tahan lama," katanya.

Selain itu, perkasasan dapur tradisional itu juga telah tahan lasak, mudah dijaga dan tidak mudah karat.

"Masakan akan jadi lebih sedap jika dimasak di dalam periuk tembaga yang sering digunakan," katanya ketika ditemui di bengkel perusahaannya di Pulau Kerengga di sini baru-baru ini.

Salleh yang berpengalaman dalam pembuatan barangan tembaga sejak 30 tahun lalu berkata, periuk tembaga mampu bertahan sehingga 100 tahun jika digunakan dengan cermat.


Dalam perkembangan berkaitan, beliau yang juga pengusaha Terengganu Tembaga berkata, industri pembuatan produk tembaga yang merupakan warisan Kampung Ladang, Kuala Terengganu semakin suram sejak tahun 1990-an sehingga tidak ramai tukang logam mahu meneruskan legasi tersebut.

No comments:

Post a Comment