Translate

Saturday, December 31, 2022

Penyebar berita palsu kononnya Jambatan Manir runtuh diburu polis

 

  • Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Tindakan tegas akan diambil terhadap seorang pengguna akaun TikTok yang dipercayai menyebarkan video palsu kononnya Jambatan Manir di sini bakal runtuh berikutan banjir besar pada Ahad lalu.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Rohaimi Md. Isa berkata, video tersebut telah mencetuskan panik dan kegusaran dalam kalangan pengguna jalan raya di bandar raya ini.

Beliau berkata, dakwaan Jambatan Manir bakal runtuh tersebut juga telah menyebabkan ramai pengguna menghindari laluan menghubungkan mukim Durian Burung dan Manir di sini sekali gus menyebabkan kesesakan di laluan alternatif lain.

“Satu laporan polis berhubung penyebaran video palsu di akaun TikTok tersebut telah diterima semalam.

“Sehubungan itu, kertas siasatan telah dibuka mengikut Seksyen 505 (B) Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” katanya di sini hari ini.

Rohaimi berkata, pihak polis tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak menyebarkan berita palsu sewaktu musim banjir ini.

Tegas beliau, amaran telah diberikan sebelum ini kerana penyebaran berita palsu berkenaan boleh mencetuskan kegusaran awam. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment